Karaliaučiaus lietuviai – prieš dvigubos pilietybės referendumą, už Lietuvio pasą

Karaliaučiaus srities lietuviai diskriminaciniu vadina gegužės 12-ąją vyksiantį referendumą dėl dvigubos pilietybės išplėtimo bei ragina balsuoti „prieš“.

„Teigiame, kad būsimojo referendumo tekste yra atskirų šalių lietuvius ir asmenis, turinčius teisę į Lietuvos pilietybę, diskriminuojančios nuostatos, kurios galutinai atstumia ir pažemina „trečiosiose“ šalyse gyvenančius mūsų tautiečius“, – rašoma ketvirtadienį paskelbtoje Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės atskirojoje nuomonėje.

„Todėl, mes, Karaliaučiaus srities lietuvių bendruomenės atstovai, referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio keitimo agituojame Lietuvos visuomenę pasisakyti PRIEŠ“, – sakoma Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės tarybos ir valdybos patvirtintoje pozicijoje.

Pasaulio lietuvių bendruomenė pasisako už dvigubos pilietybės išplėtimą, referendume pakeitus Konstituciją tokia galimybė būtų suteikta lietuviams, išvykusiems į šalis, atitinkančias „euroatlantinės integracijos kriterijus“.

Karaliaučiaus lietuviai atskirojoje nuomonėje pažymi, kad dvigubą pilietybę leidus tik euroatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių gyventojams, už borto liks Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Kazachstane gyvenantys lietuviai.

Karaliaučiaus lietuviai savo pareiškime taip pat atkreipia dėmesį, jog nuo 2006 metų, net ir išvykusieji iki nepriklausomybės, nebegali atstatyti Lietuvos pilietybės neatsisakydami Rusijos, nes „Migracijos departamento Pilietybės skyrius išvykimą į buvusios SSRS respublikas nelaiko išvykimu į užsienį, tuo tarsi paneigdamas Lietuvos okupacijos faktą“.

„Mūsų tautiečiai jau daugiau 13 metų negali atstatyti (įgyti) Lietuvos pilietybės kaip antrosios. Tai užkerta kelią atvykti mokytis ir dirbti į Lietuvą, taip pasmerkiant mūsų tautiečius asimiliacijai, o dažnai ir skurdui bei degradacijai“, – sakoma pareiškime.

Rusijoje gyvenantys lietuviai taip pat prašo Lietuvos valdžios nepamiršti Lietuvio paso idėjos ir įteisinti tokį dokumentą, kuris lietuvių kilmės asmenims leistų atvykti į Lietuvą, neribotai būti joje be vizų, legaliai mokytis ir dirbti, atstatyti protėvių nuosavybę.

Seimo ir PLB komisija yra priėmusi rezoliuciją, kad „Lietuvio pasas nėra tinkama teisinė ryšio su valstybe įprasminimo forma užsienyje gyvenantiems lietuviams“.

Karaliaučiaus lietuviai teigia, jog Lietuvio pasas suteiktų galimybę visiems, o ne tik ES ar NATO šalių tautiečiams atvykti į Lietuvą, čia dirbti, bet „nesukurtų keleto priesaikų ir prievolių valstybėms teisinių kolizijų ir padėtų telkti tautiečius lietuvybės išsaugojimui bei puoselėjimui“.

Gegužės 12 dieną su prezidento rinkimų pirmuoju turu Lietuvoje vyks referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo.

Referendume piliečių bus klausiama, ar jie sutinka leisti dvigubą pilietybę asmenims, išvykusiems į šalis, atitinkančias „euroatlantinės integracijos kriterijus“. Konkrečios šalys būtų nustatytos įstatymu.

Šiuo metu dviguba pilietybė, išskyrus tam tikras išimtis, nėra leidžiama emigrantams, Lietuvą palikusiems po nepriklausomybės atkūrimo ir įgijusiems kitos šalies pilietybę.

Seime valdantieji prieš porą metų registravo siūlymą kaip alternatyvą daugybinei pilietybei steigti Lietuvio paso institutą.

Pagal projektą, Lietuvio pasas suteiktų išeiviams kai kurias piliečių turimas teises, bet tokio dokumento turėtojas negalėtų kandidatuoti rinkimuose ir juose balsuoti, išskyrus galimybę dalyvauti rinkimuose į savivaldybių tarybas.

Lietuvio pasą turintys žmonės turėtų teisę supaprastinta tvarka atkurti ar įgyti Lietuvos pilietybę, taip pat ją susigrąžinti, galimybę atvykti ir nuolat gyventi bei dirbti šalyje, teisę į švietimo, studijų ir mokslo lengvatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Turetu buti taip kad visi lietuviai yra Lietuvos pilieciai nesvarbu kur jie gyvena, ir jei jiems reikia tegul turi ir kita pilietybe. Lietuviu mazai ir negalima atstumt nei vieno.

...

... portretas
NE dėl lietuvių ta dviguba pilietybė BULDOZERIU stumiama, ji reikalinga TIK tai 'išrinktajai' tautai, kuri JAU turi visas tas kitas pilietybes (tiek atitinkančias, tiek ir neatitinkančias kažkokias orientacijas). Na o MES, vienpilietininkai, taip ir liksim gojais savoje šalyje.

AS

AS portretas
Tik viena pilietybe zmogus gali tureti.Negali issyk joti ant dvieju arkliu.Nereikia sukti galvos kitiem norintiem sedeti dvejose rogese.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių