Kandidato į ministrus veikla sukėlė abejonių

Seimo narė Aurelija Stancikienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir į Aplinkos ministeriją dėl Arūno Burkšo ir jo žmonos vykdytų rekonstrukcijų Nidos centre.

Kaip pranešė nacionalinis transliuotojas, parlamentarė prašo ištirti kandidato į aplinkos ministrus Arūno Burkšo ir jo žmonos Valentinos Burkšienės Nidos centre, ypač griežto apsaugos režimo etnokultūriniame draustinyje, atliktos sandėliuko rekonstrukcijos, paverčiant jį rekreacinės paskirties pastatu, teisėtumą.

A.Stancikienė taip pat teigia, kad Neringos savivaldybė, kurios vicemeras yra A.Burkšas, nuo lapkričio 28 iki gruodžio 3 dienos pateikia viešam svarstymui „pataisytą ir papildytą“ Neringos savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrąjį planą.

Jos nuomone, pateiktas planas iš esmės prieštarauja Vyriausybės patvirtintam Kuršių nerijos nacionalinio parko generaliniam planui, nes jo strateginė paskirtis – ne parko išsaugojimas, o kurorto urbanistinė plėtra.

„Pataisytame“ plane, anot A. Stancikienės, likę keletas šiuo metu teismuose ginčijamų pastatų, kas vertintina kaip bandymas juos įteisinti nesulaukus teismo sprendimo.
Šiame plane taip pat numatomos „trumpalaikio poilsio ir jam skirtų įrenginių“ statybos ant vienos iš svarbiausių Kuršių nerijos nacionalinio parko vertybių – apsauginio kopagūbrio. Pastebima, kad dėl šių statybų ypatingas pastangas rodo dabartinis kandidatas į aplinkos ministrus, Neringos vicemeras A.Burkšas.

Plane numatomas ir Nidos oro uosto užbaigimas. Dėl šių statybų reiktų iškirsti apie 9 ha miško, būtino skrydžių saugumui ir matomumui, o tam prieštaravo dabartinė Lietuvos Vyriausybė.

Priminsime, kad Lietuva, prisijungdama prie Pasaulio gamtos ir kultūros paveldo konvencijos, įsipareigojo apie bet kokią tokio pobūdžio ūkinę veiklą UNESCO saugomoje teritorijoje, kokia yra Kuršių nerija, iš anksto informuoti ir gauti pritarimą iš Pasaulio paveldo komiteto.

A.Stancikienė atkreipia dėmesį, kad nuo 2000 iki 2005 m. nuolatinės statybų komisijos, savo parašais laiminusios visas neteisėtas statybas, nariu, buvo ir minimas kandidatas į aplinkos ministrus – A.Burkšas.

Iki šiol buvo pradėtos 35 bylos dėl galimai neteisėtų statybų Kuršių nerijoje, iš kurių šiandien baigtos 17. Visose baigtose bylose pripažinta, kad Neringos savivaldybės išduoti leidimai buvo neteisėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių