Kandidatas į ministrus kritikuoja antikrizinį planą

Į teisingumo ministrus siūlomas Lietuvos Laisvosios rinkos instituto instituto (LLRI) vadovas Remigijus Šimašius tvirtina, kad naujos koalicijos planas dar „atsirūgs“, praneša nacionalinis transliuotojas.

„Reikia pripažinti, jog ekonomiškai bevertis, tačiau politikams patraukliai atrodantis mokesčių tarifų suvienodinimo juo didinant planas atsirūgtų ir mokesčių mokėtojams, ir viešajam sektoriui“, - išplatintame pranešime cituojamas LLRI prezidentas.

Anot jo, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pakėlimas nuo 18 iki 20 proc. pabrangintų daugumą kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų, sumažintų vartotojų perkamąją galią ir vartojimą. Biudžeto pajamas toks mokesčio kėlimas padidintų, tačiau esą ne tiek, kiek tikimasi.

„Antikrizinis planas išlieka kurčias mažėjančioms gyventojų pajamoms dėl ištisus Lietuvos ūkio sektorius ar įmones užklupusių sunkumų – sumažėję prekių ir paslaugų pardavimai vietinėje ir užsienio rinkose atsispindi atleidžiamų darbuotojų skaičiuose ar informacijoje apie stabdomą ar ribojamą gamybą“, - teigia R. Šimašius.

Anot instituto, krizę didintų ir faktinis gyventojų pajamų mokesčio padidinimas – esą nors teigiama, kad gyventojų pajamų mokesčio mažinamas nuo 24 iki 20 proc., tačiau vis dar svarstoma, ar nebūtų įvestas atskiras 8 proc. sveikatos draudimo mokestis, kuris būtų skaičiuojamas nuo tos pačios bazės, kaip ir gyventojų pajamų mokestis.

Institutas savo ruožtu siūlo nekelti mokesčių tarifų ir nevienodinti jų vien dėl „gražaus skambesio“, o susitelkti ieškant sutarimo dėl mokesčių lengvatų naikinimo ir biudžeto išlaidų mažinimo.

LLRI pabrėžia, kad siūlomi mokesčių didinimai esą nebuvo įtraukti nei į vienos koaliciją sudarančios partijos rinkimų programą ir dabartinis siekis šiuos pakeitimus priimti ypatingos skubos tvarka, kartu su 2009 m. biudžetu ir neįtraukiant jų į būsimos Vyriausybės programą, yra „rinkėjų apgavystė ir mokesčių mokėtojų pastatymas prieš žiaurų mokesčių kėlimo faktą, kuriam pasiruošti jie neturės net ir vieno mėnesio“.

Kaip portalas jau rašė, teisingumo ministru tapti sutikęs R. Šimašius tapęs ministru žada gerinti teisėkūros principus ir mažinti teisinės sistemos reguliavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių