KAM perka specialiosios paskirties automobilį

Krašto apsaugos ministerija (KAM) paskelbė konkursą įsigyti specialiosios paskirties lengvąjį automobilį karo policijai. Kol kas neaiški pinigų suma, kurią teks sumokėti, rašo „Lietuvos žinios“.

Centriniame viešųjų pirkimų portale KAM paskelbtose atviro konkurso sąlygose reikalaujama, kad tai būtų keturių durų ir penkių vietų sedanas, visi keturi jo ratai būtų varantieji, variklio sukimo momentą ratams perduotų 6 laipsnių mechaninė pavarų dėžė, mašinos galia būtų ne mažesnė kaip 115 kilovatų, atstumas tarp ašių - ne mažesnis kaip 2600 milimetrų, o automobilio bendras ilgis - ne didesnis kaip 4600 milimetrų.

Dienraščio teigimu, tokias sąlygas šiuo metu atitinka du Lietuvoje parduodami automobilių modeliai - 5 serijos „BMW“ ir „Audi A4 Quattro“. Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Skomantas Povilionis sakė, kad pagal konkurso sąlygose išdėstytus reikalavimus pretendentų į karo policininkų automobilį turėtų būti daugiau nei dvi mašinos.

KAM viešųjų ryšių specialistė Asta Galdikaitė teigė, kad BMW ir „Audi“ nėra prabangūs automobiliai."Norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad techninės specifikacijos yra parengtos ne konkretiems, juolab ne prabangiems ar reprezentaciniams automobiliams, juk jie turės padėti atlikti Lietuvos kariuomenės karo policijos užduotis ir funkcijas.

Tokių specifikacijų lengvieji automobiliai nėra priskiriami prabangos ar reprezentacinių automobilių klasei, jie priskiriami vidutinei klasei", - sakoma A.Galdikaitės atsakyme.

Viešųjų ryšių specialistai be kalbų sutiko, kad automobiliui, kuris bus išrinktas konkurso nugalėtoju, būtina brangiai kainuojanti vidaus ir išorės įranga.

„Lietuvos kariuomenėje toks specialiosios paskirties lengvasis automobilis bus pirmasis. Iš dalies ir dėl to dabar negalime atsakyti, kiek iš viso kainuos pirkinys. Tai priklausys nuo to, kokias kainas pasiūlys konkurso dalyviai. Tačiau dabar negalėčiau net apytikriai pasakyti, nes nė vieno panašaus automobilio karo policija iki šiol neturėjo“, - sakė S.Povilionis.

Konkurso sąlygų apraše keliama sąlyga, kad mašinoje būtų keturios vaizdo kameros. Jos privalo būti išdėstytos taip, kad jomis vienu metu būtų įmanoma stebėti automobilio saloną, kelio vaizdą pro priekinį ir užpakalinį automobilio langus.

A.Galdikaitė sako, kad brangios vaizdo stebėjimo kameros reikalingos galimų korupcijos apraiškų prevencijai.

Pasak S.Povilionio, karo policija iš dalies atlieka ir kelių policijos funkcijas, tik gaudo ne civilius vairuotojus, o nedrausmingus prie vairo sėdinčius kariškius."Viena karo policijos funkcijų - prižiūrėti, kad būtų tvarkingas eismas kariniuose daliniuose, kur didžiausias greitis apribotas iki 10 km/h ar 20 km/h.

Naujuoju automobiliu bus galima filmuoti ir gaudyti pažeidėjus", - sakė kariuomenės vado atstovas.Kaip teigė abu KAM atstovai, be pažeidėjų gaudymo, naujuoju automobilių nuolat bus lydimos kariuomenės automobilių kolonos bei iš užsienio atvykusios ypač svarbių asmenų delegacijos. O tam reikia ypač didelės galios automobilių.

„Įsivaizduokite pusės kilometro ar kilometro ilgio koloną, kurią būtina be perstojo prižiūrėti. Tam reikalingas geras automobilis, kuris gebėtų ir greitai įsibėgėti, ir važiuoti didžiuliu greičiu“, - sakė S.Povilionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grupenfiureris

grupenfiureris portretas
neturi, kurv deti pinigus

hi

hi portretas
vienas klausymas kasm jiems tokie automobiliai turi prabangiu "SISU" "Cadžiu" ir ne ka pigesniu iš kroviniu auto perdarytu Fiat

as

as portretas
o kada jie prades pirkti tankus ar naikintuvus ar galu gale rsadarus su prieslektuvine gynyba?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių