KAM bręsta didžiausi pokyčiai nuo jos įkūrimo

Krašto apsaugos ministerijoje bręsta didžiausi pokyčiai nuo jos sukūrimo. Reformą tikimasi baigti 2010 metų antroje pusėje.

Pritrūkdavo valios

Pasak reforma besirūpinančiai darbo grupei vadovaujančio Krašto apsaugos ministerijos (KAM) kanclerio Leonardo Bakaičio, noras reformuotis ministerijoje yra gana senas, tačiau tam iki šiol vis pritrūkdavo valios.

“Mano vadovaujama darbo grupė jau trečia. Tačiau ankstesni bandymai baigdavosi tuo, kad darbas būdavo padaromas ir tie siūlymai būdavo įdedami į stalčių. Tiesiog pritrūkdavo valios juos įgyvendinti. Bet atrodo, kad šįkart taip nebus. Galima teigti, kad ministerijoje bręsta didžiausi pokyčiai nuo jos sukūrimo", - sakė L.Bakaitis.

Pasak kanclerio, atliekant reformą svarbiausia yra procesų analizė, kurią pavesta atlikti bendrovės “PricewaterhouseCoopers" vertintojams. Jie ministerijoje jau pristatė preliminarias atlikto darbo išvadas, galutinės turėtų paaiškėti šios savaitės pabaigoje.

Reformą planuojama baigti 2010 m.

Kancleris pabrėžė, kad vertintojams pristačius preliminarias išvadas paaiškėjo, jog 80 proc. KAM vidaus darbo grupės ir nepriklausomų vertintojų išvadų sutampa.

"Pagal tuos vertinimus, bus daromi sprendimai dėl struktūrinių pakeitimų. Mano vadovaujamai darbo grupei buvo pakankamai nemažas spaudimas, nes daugelis nori išlaikyti "status quo", kad niekas nebūtų keičiama. Nepriklausomi ekspertai nuo to gali labiau atsiriboti", - aiškino L.Bakaitis.

Pasak jo, krašto apsaugos sistemos reforma turėtų būti baigta 2010 metų antroje pusėje.

"Iki kitų metų ketvirto ketvirčio turėtume užbaigti. Ilgiausiai turėtų trukti būtent Karo prievolės administravimo tarnybos reorganizavimas. Mes tikimės, kad iki gruodžio atiduosime naują redakciją. O ar Seimas priims, mes daryti įtakos daug negalime, lieka tiktai viltis. Jei pataisos bus priimtos rudens sesijoje, tai mes tikrai spėsime, jei ne, galime ir nespėti, nes įspėjimo lapeliai žmonėms turi būti išdalyti prieš 4 mėnesius", - sakė KAM atstovas.

Pokyčiai civilių ir kariškių gyvenime

Kanclerio teigimu, bene ryškiausi pasikeitimai laukia Karo prievolės administravimo tarnybos (KPAT). Po reorganizacijos šioje tarnyboje turėtų likti apie 70 darbuotojų iš 250. Tačiau jis pabrėžė, kad kol kas nėra aišku, kiek žmonių vykdant reformą bus apskritai atleista iš krašto apsaugos sistemos.

"Pertvarkymas planuojamas dviem etapais, nes tai yra susiję su Karo prievolės įstatymo pakeitimu. Atsisakome teritorinių skyrių, kurių šiandien yra 47, jų bus 10. Jei mes mes KPAT mažiname 170 žmonių, tai nereiškia, kad visus juos rengiamės išprašyti į gatvę. Kariškius galbūt rasime galimybių rotuoti į kariuomenės dalinius, galbūt kai kuriems civiliams pasiūlysime kitas pareigas, jei jos juos tenkins. Aišku, mes nepulsime kurti naujų etatų", - aiškino L.Bakaitis.

Mažinant KPAT struktūrą, pasak jo, siekiama įdiegti kompiuterizuotą sistemą, supaprastinti prievolininkų apskaitą, siekiant panaikinti kai kuriuos įpareigojimus žmonėms, pavyzdžiui, “reguliariai nuo 16 metų registruotis ir pristatinėti pažymas".

"Kai bus priimti sprendimai, turėsime dirbti su kiekvienu žmogumi ir pozicija individualiai, vertinti jo kvalifikaciją, gebėjimus ir žiūrėti, ar mes jam galime ką nors pasiūlyti, ar ne. Tas procesas 2-3 mėnesius užtruks", - sakė kancleris.

Atsisakys Gynybos štabo

Jo teigimu, jau nuspręsta atsisakyti Gynybos štabo, tačiau tam reikia Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pakeitimų.

"Mintis yra tokia, kad Gynybos štabas dingsta, jo struktūriniai padaliniai su savo funkcijomis integruojasi į ministeriją. Sakykime, pajėgumų planavimas, ryšių ir logistikos sistemos yra daugiau karinės srities ir tuose departamentuose kariškių bus didesnė dalis. Kituose departamentuose, pavyzdžiui, Gynybos politikos planavimo didesnę dalį sudarys civiliai, o karių bus tik vienas kitas kaip karinis patarėjas", - kalbėjo L.Bakaitis.

Planuojami jungimai

Taip pat, pasak kanclerio, nuspręsta, sujungti Karinio personalo ir Personalo politikos departamentus, Vidaus audito departamentus ir protokolo padalinius. KAM Viešųjų ryšių departamente, anot jo, bus atskirtos ir įstaigoms prie ministerijos perduotos funkcijos, kurios susijusios su renginių organizavimu ir darbu su visuomeninėmis organizacijomis.

L.Bakaičio teigimu, dar nagrinėjamas klausimas dėl KAM gynybos planavimo, tarptautinių ryšių ir operacijų bei euroatlantinio bendradarbiavimo departamentų pertvarkymo, nes darbo grupė pasiūlė iš šių trijų politinių departamentų perskirstant funkcijas galbūt palikti du departamentus.

"Svarstome, nors dar nepriimti sprendimai, dėl centralizuotos finansų ir apskaitos tarnybos prijungimo prie minėtų trijų ir sukuriant naują Bendrųjų reikalų departamentą. Mes sujungiame ministerijos ir visų jai pavaldžių įstaigų buhalterinę apskaitą. Kol kas apsistojome prie pavadinimo "Bendrųjų reikalų departamentas". Tai nėra galutinis sprendimas dėl pavadinimo, bet idėja yra tokia", - sakė kancleris.

KAM atstovo žodžiais, sprendimai priimti ir dėl trijų KAM pavaldžių įstaigų - Ūkio tarnybos, Autoūkio ir Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnybos sujungimo į vieną įstaigą panaikinant jų juridinio asmens statusą.

"Autoūkyje bus mažinamas ir personalo skaičius, ir transporto kiekis, taip pat bus atsisakyta tokių leidybinių funkcijų kaip maketavimas faktiškai galvojant apie tokių paslaugų pirkimą. Įsakymai dėl šių įstaigų reorganizavimo jau guli ant ministrės stalo", - sakė L.Bakaitis.

Anot jo, visa informacija apie numatomus pakeitimus bus pateikta valstybės biurokratinio aparto mažinimu užsiimančiai Saulėlydžio komisijai.


Šiame straipsnyje: KAMpermainospokyčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių