Kalbininkai kritikuoja visuomenininkų projektą dėl asmenvardžių rašymo

  • Teksto dydis:

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) kritikuoja piliečių iniciatyvinės grupės pataisas, kurios leistų įrašus nevalstybine kalba dokumentų antrame puslapyje nereikalaujant tokį įrašą pagrindžiančio šaltinio.

Kalbininkai teigia, kad „įstatymo projekte numatoma galimybė nesiremiant jokiu dokumentu visų piliečių asmenvardžius paso kitų įrašų skyriuje ir kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje pateikti perrašytus kitos kalbos rašyba gali iškreipti lietuvišką vardyną“.

Piliečių iniciatyvinė grupė „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ yra surinkusi būtinus piliečių parašus, kad parlamentarai svarstytų jų parengtą projektą, jog pagrindiniame asmens oficialių dokumentų puslapyje vardai ir pavardės būtų rašomi tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba galėtų būti paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

VLKK primena anksčiau išsakytą savo poziciją, kad Lietuvos piliečių vardai ir pavardės asmens dokumentuose turi būti rašomi lietuviškais rašmenimis, o išimtys gali būti taikomos Lietuvos pilietybę įgijusiems užsieniečiams arba su užsieniečiu santuoką sudariusiems ir jo pavardę paėmusiems Lietuvos piliečiams, taip pat tokių sutuoktinių vaikams. Jų pavardės, pasak komisijos, galėtų būti įrašomos lotyniško pagrindo rašmenimis pagal dokumento šaltinį.

Be to, VLKK pažymi, kad būtų „netikslinga ir nereikalinga“ įstatymu nurodyti lietuvių kalbos abėcėlės raidžių skaičių, kaip siūlo pataisų iniciatoriai.

Piliečių iniciatyvinė grupė „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ per du mėnesius surinko ne mažiau kaip 50 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų, kad jų parengtas projektas būtų svarstomas Seime. Projektas Seimui pristatytas lapkritį.

Parlamente taip pat svarstomas įstatymo projektas, pagal kurį Lietuvos piliečių pavardės galėtų būti rašomos pagal originalų šaltinį lotyniško pagrindo rašmenimis ir pagrindiniame paso puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvos piliečiai

Lietuvos piliečiai portretas
VLKK atstovauja kažkokiai suinteresuotai grupuotei, bet ne ją išlaikančiai lietuvių tautai?

lietuvis

lietuvis portretas
Manau,kad lenkam reiketu vaziuoti iLenkija ten priimti lenkijos pilietybe ten ir gautu ta issvajota ''w'' o tada bandyti gryzti i Lietuva jeigu pavyks ir laimingai gyventi su ta ''W''

sigis1

sigis1 portretas
nei vardų, nei pavardžių, nei vietovių pavadinimų,...versti į kitas kalbas negalima, nes išeina visai kitas dalykas: Kariotiškės virsta Korotyški, Vilnius-Wilno, Aušros vartai-Ostra Brama, Rekyvos ežeras-Rakovoz, Šalčininkai-Soliečnyki, Skladovska-Skladovskaja (čia ta laborantė, kuri dirbo mamos vadovaujamoj laboratorijoj), dainininkė Sosnicka-Sosnickaja (vyresnė sesuo, kuri buvo Sopoto festivalio, transliuoto per penktą TV kanalą, laureatė).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių