Kaip renkami būsimieji policininkai?

Lietuvos policijos mokykloje šią savaitę prasidėjo kursantų atranka. Kandidatams reikėjo ne tik demonstruoti fizinį pasiruošimą, bet ir išlaikyti loginio mąstymo testus.

Mato perspektyvas

Jaunuoliai, nusprendę tapti policininkais, turi gerokai paplušėti. Prasidėjusioje kursantų atrankoje jie turi spėti pagal nustatytus laiko normatyvus bei pademonstruoti savo jėgą, ištvermę ir miklumą. Vaikinai ir merginos tikino, kad atranka sudėtinga, bet dėl būsimo darbo verta paplušėti.

"Tai buvo mano vaikystės svajonė. Man patinka teisingumas, kai viskas vyksta pagal lygybę. Kadangi jau turiu aukštąjį išsilavinimą, manau, kad man šiek tiek lengviau dalyvauti atrankoje. Žinoma, jaudulys kai kur pablogina rezultatus. Tikiu, kad čia įgausiu daugiau žinių", – tikino edukologijos studijas baigusi Viktorija.

Jai pritarė ir kita mergina, siejanti savo ateitį su policija. Laura užsiminė, kad nori padėti žmonėms. "Mano vidinė psichologija ir charakteris atitinka policininkui keliamus kriterijus. Kartais būnu griežta, bet teisinga, todėl iškart po dvylikos klasių nusprendžiau eiti čia", – pasakojo kandidatė, sakydama, kad atrankoje jai sunkiausia buvo tempti manekeną.

Lietuvos policijos atstovės Vilijos Žukaitytės teigimu, šiais metais merginų, norinčių tapti policininkėmis, yra šiek tiek mažiau nei praėjusiais metais. Vis dėlto pastebima, kad dailiosios lyties atstovių būna apie trečdalis.

Atrankoje dalyvaujantys vaikinai tikino, kad policininko darbas juos jau seniai žavi, todėl ir bando jėgas ir siekia patekti tarp geriausių kursantų. "Sekėsi neblogai, manau, kad reikiamą taškų skaičių jau esu surinkęs. Man atrodo, kad sunkiausia bus bėgti 3 km. Pasirinkau policininko specialybę, nes tai rimtas darbas, domina karjeros galimybės, nes šiuo metu kolegijoje studijuoju teisę", – sakė Vilius. Jis užsiminė, jei pateks į Lietuvos policijos mokyklą, eis akademinių atostogų ir studijas kolegijoje baigs vėliau.

Fizinius sugebėjimus atrankoje demonstravę jaunuoliai labiausiai norėtų dirbti tyrėjais kriminalistais. Ši policijos sritis jiems atrodo pati patraukliausia ir įdomiausia, todėl nusiteikę atranką praeiti kuo geriau.

Atlydėjo giminaičiai

Kai kurių jaunuolių atrankos pasirodymą stebėjo artimi žmonės. Vienus atlydėjo mamos ir sesės, kitus – širdies draugai. Pastarieji teigė, kad jų draugės labai nori tapti policininkėmis, todėl nebandė užkirsti tam kelio, o kaip tik – padrąsino ir padėjo pasiruošti fizinėms rungtims.

"Gal šiek tiek baisu, kad bus policininkė, nes darbas yra pavojingas, bet tai buvo jos svajonė ir pagaliau ji tam pasiryžo. Aš pats ugniagesiu dirbu, tai šiek tiek pamokiau draugę, kaip atlikti fizines rungtis. Manau, kad dabar ji mažiau bijo nei tos, kurios nežino tvarkos", – sakė draugės bėgimą stebėjęs Vytautas.

Atrankos kriterijai

Lietuvos policijos mokyklos mokymo organizavimo viršininkas Arūnas Vaičiulis pasakojo, kad šiais metais yra pakoreguota būsimų policininkų atranka. Šiemet vertinamos keturios sritys: konkursinis balas, kurį jaunuoliai atsineša iš mokyklos, loginis mąstymas, raštingumas, fizinis pasirengimas ir motyvacinis pokalbis. Šios dalys turi vienodą svarbą, stojant į Lietuvos policijos mokyklą.

"Kandidatas gali būti įvertintas dešimčia balų. Ir jei nors vienoje iš sričių jis nesurenka minimalaus vertinimo, jam atranka baigiasi. Taip dingsta fizinis kultas – jei tu labai stiprus, mes norime, kad būtum dar ir labai protingas", – akcentavo A.Vaičiulis.

Vakar vyko finalinis atrankos etapas, kuriame dėl vietos mokytis policijos mokykloje varžėsi visus specialiuosius reikalavimus atitikę jaunuoliai. Dalis pretendentų atkrito, nes neturėjo vairuotojo pažymėjimo, neatitiko sveikatos reikalavimų. A.Vaičiulis pažymėjo, kad fizinio pasiruošimo rungtyje jaunuoliams teko atlikti tris užduotis: nutempti 80 kg sveriantį manekeną, atlikti reikiamą kiekį prisitraukimų arba atsispaudimų, nubėgti 100 m distanciją ir įveikti 3 km (merginoms – 2) atstumą. Visas užduotis reikėjo atlikti per tam tikrą laiką. Kandidatai, įveikę šias užduotis, šiandien laikys loginio mąstymo testus.

Iš viso Lietuvos policijos mokykloje bus priimti 99 kursantai. Šimtoji vieta buvo užimta, nes vienas jaunuolis sugrįžo iš atostogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Lengviau i seima patekti nei i policijos mokykla išsidirbinejimai ir patyčios kurias patyre mano sūnus nenoriu viesinti pavardžių bet manau atei ir jiems liepto galas

berzelis

berzelis portretas
Ar yra is ko rinkti , uz toki policininko atlyginima

geras

geras portretas
gal baikim cirkus kuriuos jums parina generalinis komisaras ir ministras ir supraskim polija zlugdoma iki pagrindu ir cia nieko naujo geriau tankai su menamu priesu negu musu saugumas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių