Kaip įteikti dokumentus slapukaujančiam skolininkui?

  • Teksto dydis:

Teismo įsakymas yra trumpiausias ir pigiausias kelias skolai prisiteisti. Tačiau su viena sąlyga: procesinius dokumentus būtina pasirašytinai įteikti skolininkui. Jeigu tai nepadaroma, teismo įsakymas yra panaikinimas. Tinkamai įteikus, teismo įsakymas per 20 dienų įsiteisėja ir tampa vykdomuoju dokumentu.

Kaip įteikti teismo įsakymą, jeigu pašto kurjeriai neranda adresato namuose, o pašto skyriuje paliktos korespondencijos jis neatsiima?

Antstolė Jurgita Žilinskaitė sako, kad sutrumpinti skolininko paieškas ir tinkamai įteikti procesinius dokumentus daugeliu atvejų padeda viena veiksminga priemonė – teisinę reikšmę turinčių dokumentų įteikimas pasitelkus antstolius. Antstoliai tokius veiksmus atlieka teismo pavedimu arba suinteresuotų asmenų prašymu.

Esminis antstolių atliekamo dokumentų įteikimo privalumas yra tas, kad antstolio galimybės pranešti adresatui apie reikiamą dokumentą keleriopai didesnės, negu pašto kurjerio ar kito asmens. Kai informacija apie skolininko gyvenamąją vietą yra slepiama, antstoliai gali įteikti dokumentus skolininko darbovietėje arba antstolių kontoroje. Jei reikia, tikrinama ir renkama papildoma informacija: peržiūrimi duomenys viešuose registruose, socialiniuose tinkluose, susisiekiama su gavėjo kaimynais. Ir net jeigu gavėjas antstolio perduodamo dokumento neskaito ar visai nepriima, pagal Civilinio proceso kodekso 124 str. 2 dalį tai laikoma tinkamu įteikimu.

Kokie dokumentai gali būti įteikiami? Antstoliai įteikia ne tik teismo įsakymus, bet ir teismo šaukimus, pranešimus, nutartis, ieškinius, priešieškinius, jų priedus ar kitus su bylos nagrinėjimu teisme susijusius dokumentus. Antstoliai taip pat gali įteikti ar perduoti pranešimus įmonių akcininkams apie rengiamus akcininkų susirinkimus bei įvairius kitokio pobūdžio pranešimus, reikalavimus, pretenzijas ar kitus dokumentus, kuriuos svarbu greitai ir tinkamai įteikti adresatui.


Šiame straipsnyje: antstoliaiteismaiskolininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

antstolis neiesko

antstolis neiesko portretas
jei suzinau kad isidarbino paskambinu antstoliui.o pats neiesko ar dirba skaolininkas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių