Kaip išsaugoti lietuvišką tapatybę?

  • Teksto dydis:

Artėjant atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečiui, istorikai, politologai, filosofai, kultūros kritikai bei politikai pastebi, kad lietuviška tapatybė išgyvena gilią krizę.

Diskusijos moderatorius žurnalistas Virginijus Savukynas sako, kad žmogaus tapatybę  reikia nuolat kurti, nes nėra taip, kad gimei lietuviu ir visąlaik jausiesi lietuvių esąs.

„Prisiminkime Sąjūdžio laikus. Tada, tiesą pasakius, mes savo lietuviškumą žymiai geriau supratome ir žymiai geriau suvokėme. [...] Galime pasakyti, kad buvo lengviau, nes galėjome atsiremti į tą smetoninę Lietuvą ir atsirėmėm.

Iškovojom nepriklausomybę ir reikėjo žengti kitą žingsnį, t.y. kurti naują tapatybę, lietuvišką tapatybę. Mes to nepadarėme ir, deja, mes šiandien turime tokią situaciją, kokią turime“, – teigia V. Savukynas.

Filosofas Alvydas Jokubaitis pastebi, kad valstybei išlikti padės ne gerėjantys valstybės ekonominiai rodikliai, o stipri tautos dvasia. Esą tik ji galėtų padėti išvengti nutautėjimo pavojaus, atsispirti emigracijai.

„Turėtumėm turėti tai, ką turi žydai, ką turi armėnai, ką turi kitos tautos, kurios sugeba gyventi diasporose išsibarsčiusios, tai reikia turėti tam tikrus bendrumo pagrindus, turėti autoritetus, turėti knygas, turėti tikėjimą“, – sako A. Jokubaitis.

Išsamiau – Virginijos Motiejūnienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių