Kaip geografiškai skirstoma Lietuva?

Lietuvos geografinis centras yra ties Kėdainiais. Norint sužinoti, kaip geografiškai skirstoma mūsų šalis, žemėlapį reikėtų matuoti būtent nuo šio miesto. Taip teigia hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

LRT RADIJO klausytoja Aldona iš Širvintų teiraujasi, kokiame Lietuvos regione yra jos gimtasis miestas.

„Norėčiau sužinoti, ar Širvintos yra Rytų ar Šiaurės rajonas? Klausausi orų prognozės ir tiksliai nežinau, koks tai rajonas“, – sako klausytoja.

Anot hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos V. Ralienės, dalinti Lietuvą į Rytų ir Vakarų reikėtų per Kauną ir per Kėdainius. Kas yra į Rytuose nuo Kauno ir Kėdainių, ten – Rytų Lietuva, o kas į Vakarus – Vakarų Lietuva.

Jeigu norime padalinti Lietuvą į Šiaurę ir į Pietus, taip pat žemėlapyje reikėtų brėžti tiesią liniją maždaug per Kėdainius. Kas į Pietus – Pietų Lietuva, o kas į Šiaurę – Šiaurės Lietuva.

„Širvintos išeina Rytų Lietuva, bet taip gali būti priskiriama ir prie Pietų ar prie Pietryčių Lietuvos“, – sako specialistė.

Anot V. Ralienės, jeigu kalbame apie Pietryčius ir Pietvakarius, reikėtų žinoti, kad Lietuvos geografinis centras yra ties Kėdainiais, tad ir vėl nuo jų reikėtų dalinti žemėlapį. Centriniais šalies rajonais vadinami Kėdainiai, Kaunas, taip pat galima priskirti Ukmergę, Panevėžį, Raseinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių