Kaip gelbėti universitetus „mirtininkus“?

Studentų kasmet vis mažėja, o studentų nesurenkantys universitetai net vadinami „mirtininkais“. Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė situacijos nedramatizuoja ir teigia, kad padėtį pagerins antrasis priėmimo etapas, o apie bendrą, ne pirmus metus stebimą, tendenciją LRT Televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ buvo kalbamasi su LAMA BPO prezidentu Pranu Žiliuku.

„Buvome viršiję 200 tūkst. studentų ribą, o dabar turime kiek mažiau nei 150 tūkst. studentų, nors aukštojo mokslo įstaigų tinklas išliko toks pat. Vien iš pirmo etapo rezultatų, situacijos vadinti prasta negalime, nes antrajame etape situacija daug kur keisis – pasiskirstys tikslinio finansavimo vietos, gali padaugėti mokančių už studijas“, – teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas P. Žiliukas.

Nors valdžia per krepšelių sistemą yra numačiusi, kiek kokių sričių specialistų reikia, tačiau dažnai būsimi studentai renkasi populiaresnes specialybes, ką, pasak pašnekovo, taip pat reikia keisti.

P. Žiliukas teigė, kad norint išspręsti „universitetų mirtininkų“ problemą, būtina ne tik keisti studentų stojimo į aukštąsias mokyklas tendencijas, tačiau ir šį tinklą, kuris šiandien yra labai didelis.

„Universitetų tinklą reikia peržiūrėti, nors dabar labiau skatinamas pačių aukštųjų mokyklų apsisprendimas, kas paskatintų ir aukštųjų mokyklų studijų kokybę“, – teigė LAMA BPO prezidentas.

Plačiau apie aukštojo mokslo padėtį, būsimas permainas ir svarbiausius būsimiems studentams būtinus žinoti stojimo į aukštąsias mokyklas aspektus, žiūrėkite LRT Televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių