Kaip balsavo Didžiosios Britanijos lietuviai?

Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai Seimo rinkimuose palankiausi buvo Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams. Jie surinko daugiausia balsų tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Norėjo IAE darbo pratęsimo

Tai paaiškėjo Lietuvos Respublikos ambasadai Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje, suskaičiavusi visų septynių šioje šalyje įsteigtų balsavimo punktų balsus.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje konservatoriai gavo 27,4 proc. balsų. Tautos prisikėlimo partija surinko 20,6 proc. balsų, 8,9 proc. balsų atiteko Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui, 8,3 proc. – Liberalų ir centro sąjungai.

Naujamiesčio vienmandatėje rinkimų apygardoje, į kurią suplaukia visų užsienio šalyse registruotų ir rinkimuose balsavusių lietuvių balsai, ryškia persvara nugalėjo konservatorė Irena Degutienė. Ji surinko 30,9 proc. balsų. 17,1 proc. surinko Tautos prisikėlimo partijos kandidatė Raimonda Daunienė, 9,4 proc. balsų atiteko Liberalų ir centro sąjungos kandidatui Vytautui Bogušiui, 8 proc. – Liberalų sąjūdžio iškeltai nepartinei Jurgai Vidugirienei.

Referendume už Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimą pasisakė 80,8 proc. balsavusių.

Kur balsavo daugiausia?

Iš viso dalyvauti rinkimuose Jungtinėje Karalystėje užsiregistravo 3561 rinkėjas, balsuoti atvyko 1948 Lietuvos Respublikos pilietis – Lietuvos rinkėjų aktyvumas šiemet šioje šalyje siekė 54,7 procentus. VRK duomenimis, tai didžiausias šiais metais užsienyje balsavusiųjų skaičius.

Palyginimui, 2004 m., kai vyko praėjusieji rinkimai, Jungtinės Karalystės rinkėjų sąraše buvo 1125 rinkėjai, balsavo 660 rinkėjai, arba 58,67 procentai. Referendume dėl narystės ES, sulaukusio vieno didžiausio rinkėjų aktyvumo, dalyvavo 2179 iš 2424 Jungtinėje Karalystėje užsiregistravusių rinkėjų, arba 89,98 procentai.

Aktyviausiai balsavo Londono lietuviai: ambasadoje – 520, punkte Beckton‘e – 195 rinkėjai, punkte Stratford‘e – 167, punkte Bethnal Green - 149. Kituose miestuose aktyviausi buvo Peterborough balsuotojai – čia balsavo 109 Lietuvos Respublikos piliečiai. Į Šiaurės Airijoje esantį Armagh mieste esantį balsavimo punktą balsuoti atvyko 77 rinkėjai, Birmingham – 59.

Paštu balsavo 672 rinkėjai. Tikimasi, kad iki spalio 16 d., kai ambasadą privalo pasiekti paskutinieji balsavusiųjų paštu rinkimų biuleteniai, šis skaičius dar gali padidėti apie 200.

Balsadėžes skraidino lėktuvu

Šiais metais naujovė buvo ta, kad Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje vienintelė iš Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių rinkėjų patogumui inicijavo ir įgyvendino papildomų balsavimo punktų steigimą užsienio šalyje.

Atsižvelgiant į tai, bendras diplomatinės atstovybės balsų skaičiavimo protokolas buvo rengiamas tik pirmiausiai atskirai suskaičiavus kiekvieno punkto balsus. Užantspauduotos balsadėžės iš punktų buvo gabenamos į diplomatinę atstovybę, kur vyko visų punktų balsų skaičiavimas. Kai kurie balsavimo punktai iš Londono buvo pasiekiami tik lėktuvu. Būtent toks balsavimo punktas buvo Šiaurės Airijoje esančiame Armagh mieste, todėl paskutinė balsadėžė balsų skaičiavimui buvo pateikta jau gerokai po vidurnakčio.

Užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai kaip ir gyvenantys Lietuvoje galės balsuoti antrajame Seimo rinkimų ture, kuris vyks spalio 26 d. Didžiojoje Britanijoje antrojo turo balsavimas vyks tik Lietuvos ambasadoje. Šioje šalyje esančiuose punktuose antrojo rinkimų turo balsavimas nebus organizuojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių