Kaip apsaugoti gyvūną nuo perkaitimo?

Vasarą prasidėjus karščiams, bandome apsisaugoti nuo perkaitimo ir saulės smūgio. Tačiau ar dažnai pagalvojame, kaip per karščius jaučiasi mūsų augintiniai? LRT TELEVIZIJOS žurnalistas Lukas Šniolis domėjosi, kaip apsaugoti augintinius nuo pragaištingų saulės spindulių.

Šunys yra gerokai jautresni karščiui nei katės, kurios yra savarankiškesnės, mažiau priklausomos nuo žmogaus. Karštį lengviau ištveria suaugę, trumpo plauko, kvėpavimo ir širdies ligomis nesergantys šunys, taip pat tie, kurių veislė kilusi iš šiltųjų kraštų.

„Didžiausia bėda, kad žmonės galvoja, jog galima šunis palikti per karčius automobiliuose. Aš tik penkiolikai minučių nubėgsiu į parduotuvę, kas gi gali nutikti, ar ne? Tai jūs patys pamėginkite penkiolikai minučių išsėdėti užrakintame automobilyje, su šiek tiek pravertais langais – tai išties praktiškai yra neįmanoma, jei lauke yra daugiau nei 25 laipsniai karščio. Tai šuo gali labai greitai gauti karščio smūgį“, – pasakojo Augustė Šedytė, Lietuvos kinologų draugijos mokymo centro projektų vadovė.

„Patys jautriausi yra trumpasnukiai šunys, vadinami brachicefalais. Tai yra mopsai, buldogai, bokseriai, kurių kvėpavimo takai yra labai deformuoti ir nosis yra trumpa. Taip pat jautrūs labai gauruoti, ilgaplaukiai, juodi šunys – juoda spalva pritraukia karštį. Taip pat, kadangi mes dabar turime ir visokių egzotinių veislių, tai gana jautrūs karščiui yra pliki šunys. Jie jautrūs ne tik karščiui, bet ir nudegimui“, – vardijo veterinarijos klinikos „TOTO“ gydytoja Laura Udraitė.

Daugiau apie tai, kaip per karščius padėti savo augintiniams – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių