Kaip apriboti svetimų automobilių parkavimą kieme?

  • Teksto dydis:

Mūsų daugiabučio kieme nuolat parkuojami svetimi automobiliai – tiek iš gretimų namų, tiek žmonių, kurie atvažiuoja į įvairias įmones, bet nenori statyti gatvėje, kur stovėjimas mokamas. Kiemas uždaras, neišvažiuojamas, ar galime pasistatyti užtvarą ar įvažiuoti draudžiančius ženklus.

Aurimas

Jei kiemas uždaras (nėra išvažiavimo į kitus kiemus ar objektus), yra galimybė jį užtverti automatiniu ar mechaniniu užtvaru. Tačiau gyventojams reikia įvertinti ir galimus neigiamus tokių įrenginių padarinius – kiemas bus užtvertas ne tik svetimiems nepageidaujamiems, bet ir greitosios pagalbos, ugniagesių automobiliams, tad turėtų būti numatyta, kas tokiu atveju galėtų atidaryti užtvarą. Svarbiausia sąlyga norint užtverti kiemą – užtvaras turi būti įrengtas daugiabučio namo teritorijoje.

Šiuo metu dauguma daugiabučių Kaune neturi suformuotų žemės sklypų, tad bet kokia statyba juose, taip pat ir užtvaro, būtų neteisėta, o už savavališkas statybas yra numatytos sankcijos. Taigi pirmiausia kiemą norintiems užsitverti daugiabučio gyventojams ar jų atstovams reikėtų kreiptis į Kauno miesto savivaldybę, kad būtų suformuotas sklypas, tuomet parengti bei suderinti užtvaro statybos projektą ir tik tada, jei jam būtų pritarta, imtis statybos.

Net jei kiemas priklauso daugiabučiui, leidimas statyti užtvarą gali būti nesuteiktas, jei kelias per kiemą veda į kitus kiemus, kieme įrengta stovėjimo aikštelė priklauso keliems namams, o kitas namas statyti užtvaro nenori ar neturi suformuoto sklypo arba dėl kitų objektyvių priežasčių.

Įvažą į kiemą taip pat yra galimybė riboti įvažiuoti draudžiančiais kelio ženklais, tačiau jų savavališkai statyti daugiabučio teritorijoje taip pat negalima. Norint pastatyti kelio ženklus taip pat reikia pradėti nuo daugiabučio pastato sklypo plano parengimo. Jį suformavus reikia kreiptis į Savivaldybės transporto ir eismo reguliavimo skyrių, kur bus nuspręsta, ar galima statyti eismą ribojančius kelio ženklus ir kokius. Kelio ženklą pastatys tokią veiklą vykdanti bendrovė.

Kai kurių daugiabučių gyventojai nusprendžia savavališkai pastatyti kelio ženklus, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad toks veiksmas gali padaryti daugiau žalos, nei duoti naudos. Jei prie įvažos be leidimo pastatysite įvažiuoti draudžiantį ženklą, jis galios visiems, taip pat ir to namo gyventojams, tad jie irgi galės būti nubausti už Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Be to, už savavališką kelio ženklų statymą yra numatytos sankcijos, kurios gali būti taikomos jį savavališkai pastačiusiai bendrijai ar asmeniui.

Norėtųsi atkreipti dėmesį ir į kabinamus ženklus "Privati valda". Toks informacinio pobūdžio ženklas taip pat gali būti statomas tik daugiabučiam namui juridiškai priskirtoje teritorijoje. Tačiau šis ženklas tėra informacinio pobūdžio ir nedraudžia eismo teritorijoje, neriboja automobilių statymo.

Tad norint riboti patekimą į daugiabučio kiemą, visų pirma reikalingi dokumentai, patvirtinantys daugiabučio namo sklypo suformavimą. Tik tuomet, padedant specialistams, galima spręsti, koks būdas būtų geriausias, siekiant apriboti nepageidaujamų automobilių srautą. Kadangi dokumentų ir projekto tvarkymas – gana sudėtingas ir reikalaujantis tam tikrų specialių teisinių žinių procesas, visą šį darbą tiek bendrijos, tiek daugiabučio namo bendraturčiai gali patikėti savo namo administratoriui.

Gintarė Urbonaitė, UAB "Būsto valda" teisininkė

 

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės "Būsto valda" specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti e. paštu info@bustovalda.lt


Šiame straipsnyje: automobiliaiparkavimaskiemas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Atsirado stulpas su užrašu privati valda prie įvažiavimo į daugiabučio kiemą. Dar mačiau kaip senjoras aikštelėje pasistatė sau kuoliuką, kad kiti gyventojai neužimtų jo vietos. Ar tai teisėta?Ar Savanorių pr., 298 privati valda?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių