Kai kur pirmasis skambutis skambės tebesitęsiant remontui

Dalis moksleivių mokslo metus pasitiks atnaujintose klasėse ir renovuotose mokyklose. Tačiau kai kur pirmasis skambutis suskambės tebesitęsiant remontui, o valgyti ir sportuoti bent kurį laiką teks salėse be langų.

Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazija naujus mokslo metus pasitinka gerokai atsinaujinusi. Besibaigiant vasaros atostogoms darbininkai skuba baigti paskutinius renovacijos darbus, kur pažvelgsi, visur iš peties pluša valytojos. Į mokyklos remontą investuoti beveik 5 milijonai litų.

„Labai storu sluoksniu apšiltintos sienos, pakeisti langai, įvesta apsauginė ir gaisrinė signalizacia, taip pat pakeisti stoglangiai, elektros instaliacija ir šildymo sistema“, – pasakoja Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazijos direktorė Janina Vysockaja.

Pasigražinti ir atsinaujinti prieš rugsėjį pavyko toli gražu ne visoms mokslo įstaigoms. Beveik 700 mokinių turinčią Panevėžio Ąžuolo pagrindinę mokyklą renovuojantys darbininkai ir toliau pluša išsijuosę – dviejų korpusų remontas jau baigtas, tačiau kituose dviejuose gegužę pradėti darbai pačiame įkarštyje.

Mokyklos vadovas tikina, kad burzgiantys grąžtai ir zujantys darbininkai aktyviai dirbs tik pirmosiomis rugsėjo dienomis ir sukels tik šiek tiek nepatogumų, tačiau ugdymo procesui netrukdys.

„Galbūt naudosime tą taktiką, kuri pavasarį pasiteisino, – kelis kabinetus atlaisvinsime, leisim darbininkams pabaigti darbus. Kai tie kabinetai bus sutvarkyti, tada statybininkai gaus kitus kabinetus, kuriuose dirbs, o ne visus kabinetus iš karto“, – aiškina Panevėžio „Ažuolo“ pagrindinės mokyklos direktorius Remigijus Glinskis.

„Nerimą kelia tai, kad mokykla praktiškai nepasiruošusi – nėra nei sporto salės, nei aktų salės. Tualetai paruošti tik 2, o vaikų yra 668 vaikų. Mes tik žinome, kad jie padaryti, bet kaip veikia santechnika, ar yra vanduo, tai mes tik dabar pamatėme. Žodžiu, darbų prioritetai metų pradžioje buvo nesudėlioti“, – teigia Panevėžio miesto tarybos Ūkio komiteto pirmininkas Alfonsas Petrauskas.

Švietimo ir mokslo ministras tikina, kad visų darbų baigti laiku nespėjama, nes kai kurios ugdymo įstaigos per vėlai gavo Europos Sąjungos paramą, mokyklų remontų mastas šią vasarą nebuvo didelis dėl lėšų stygiaus – jo teigimu, šiemet visai švietimo sistemai iš valstybės investicijų programos buvo skirta apie 50 milijonų litų, nors dar prieš ketverius metus ši suma siekdavo 250 milijonų.

„Kitą vasarą irgi, panašu, kad mes neturėsim daug daugiau lėšų šitiems darbams. Galbūt iš kito etapo struktūrinių fondų mums pavyks daugiau skirti renovacijoms“, – teigia švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Šiais metais iš valstybės investicijų programos septynioms dešimtims mokyklų 27-iose savivaldybėse rekonstruoti, statyti ir atnaujinti skirta 14 mln. litų. Už šias lėšas 6 mokyklų renovaciją planuojama baigti šiemet, o kitų kapitalinis atnaujinimas tęsis iki pat 2016 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių