Kada gyvūno perkaitimas gali baigtis tragiškai?

Vasarą karšta ne tik mums, bet ir mūsų augintiniams. „Toto“ klinikos veterinarijos gydytoja Akvilė Ežerskytė-Misevičienė įvardijo gyvūnų perkaitimo simptomus, į kuriuos būtina atsižvelgti. Jei gyvūnui laiku ir tinkamai nesuteiksite pagalbos, jis gali netgi nugaišti.

Gyvūnų perkaitimo simptomai: temperatūra pasiekia 40 ir aukščiau laipsnių, prasideda lekavimas, parausta liežuvis, gleivinė, išsiplečia vyzdžiai, gyvūnas pakeičia elgseną, tampa mieguistas. Būtina gyvūną kuo skubiau nuvesti į pavėsį ar gerai vėdinamą patalpą, jei jis pradeda seilėtis, sutrinka virškinimas, prasideda traukuliai. Laiku nepradėjus vėsinti gyvūno jį netgi gali ištikti koma.

Kai nujaučiate, kad gyvūnas sukaitęs, reikia vėsioje patalpoje apdengti jį drėgnu rankšluosčiu, pamerktu į vėsų vandenį, duoti truputį palakti vandens ir skambinti veterinarui, kaip elgtis toliau.

Jei jūsų šuo perkaito, ir jūs jam suteikėte pagalbą, visgi tai gali jam atsiliepti ateityje.

„Perkaitimas gali turėti įvairių sunkių komplikacijų, nes perkaitimas pažeidžia įvairių organų sistemas: gali paveikti tiek inkstų sistemą, tiek kepenis, jų veiklą, centrinės nervų sistemos darbą, lemti kraujo krešėjimo, virškinamojo trakto sutrikimus, tačiau kartais gyvūno nepavyksta išgelbėti ir jis nugaišta“, – perspėja gydytoja.  

Veterinarė taip pat griežtai draudžia palikti gyvūnus automobilyje, kai lauke karšta. Negelbės net pravertas langas ar kondicionierius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių