Ką žinote apie 1949 m. vasario 16-osios deklaraciją?

  • Teksto dydis:

Besidomintys Lietuvos istorija tikrai yra girdėję apie 1949 metų vasario 16-osios deklaraciją. Ji deklaravo politinius siekius ir numatė, kokia turi būti Lietuva. Tačiau istoriko Dariaus Juodžio rasti dokumentai atskleidžia, jog deklaracijoje skelbiamos idėjos buvo pradėtos formuoti gerokai anksčiau.

„Paprastai populiariojoje literatūroje parašoma: susirinko partizanai, vadai, parašė, pasirašė ir viskas. Bet yra taip, kad niekas neatsiranda iš nieko. Mintys turi subręsti per ne vienerius metus“, – teigia dr. Darius Juodis. Žinoma, pateiktos detalės nesumenkins deklaracijos reikšmės, tačiau papildys ją iki šiol negirdėtais faktais.

Laisvės troškimas būdingas ne tik partizanams, o Lietuvos nepriklausomybė buvo aktuali ne vien lietuviams. Kitas laidos reportažas – apie ukrainiečius, kurie lemtingomis 1991 metų dienomis gynė Lietuvos laisvę, budėjo Aukščiausiosios Tarybos rūmuose. Tai, kas Lietuvoje vyko prieš ketvirtį amžiaus, šiandien vyksta Ukrainoje.

Ukrainietis Jurijus Katlich laidoje pasakos, kad Lietuvos įvykiai turėjo didelę įtaką ir Ukrainai: „Mes puikiai supratome, kad jei pasiseks čia, tai reiškia pasiseks ir mums. Tai buvo viltis. Čia mes atvykome vienais žmonėmis, išvykome kitais. Mes pamatėme, kas yra laisvė, kaip ją galima iškovoti, mums tai buvo pavyzdys.“

Rubrikoje „Intelektualus iššūkis“ svečiuosis Gabrielius Landsbergis, kurį laidos vedėjas Virginijus Savukynas ne tik egzaminuos, tačiau dar ir nustebins negirdėtomis istorijomis. Prie kieno santuokos nagus prikišo ir Gabrieliaus proprosenelis Jonas Jablonskis?

Išsamūs pasakojimai – „Istorijos detektyvų“ laidoje šį antradienį 22.30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių