Ką žiema užklupo netikėtai: kelininkus ar vairuotojus?

Prieš keletą dienų į Lietuvą užklydusi rimta žiema privertė visus vairuotojus prisiminti automobilio valdymo įgūdžius žiemą, nes dėl gausaus snygio kelininkai nespėjo valyti kelių.

Keli komponentai

Vos tik keliuose susidarius sudėtingesnėms eismo sąlygoms visi vairuotojai ir eismo situacijos vertintojai susiskirsto į dvi stovyklas – vieni kaltina kelininkus, kad šie nesugeba tinkamai nuvalyti kelių ir dėl to visiems tenka daugiau laiko sugaišti spūstyse arba dažniau išvysti kolegas vairuotojus pildant eismo įvykių deklaracijas, kiti, priešingai, tikina, kad vairuotojai turi būti pasirengę valdyti automobilį esant bet kokioms eismo sąlygoms.

Garsus lenktynininkas ir automobilių sporto treneris Audrius Gelžinis įsitikinęs, kad ir kokios eismo sąlygos būtų, atsakomybę kelyje turi prisiimti vairuotojas. "Kelininkai negali tiksliai nuspėti orų – žinoti, kada snigs, lis ar šals. Aš pateiksiu kitokį pavyzdį: jeigu vairuotojas automobilio nesuvaldė posūkyje, kas kaltas – posūkis ar vairuotojas?" – svarstė A.Gelžinis.

Jis teigė atkreipęs dėmesį, kad, esant sudėtingoms eismo sąlygoms, vieni nepajaučia, kad slidu, kiti pervertina savo ir automobilio galimybes, o treti važiuoja itin išsigandę.

"Jeigu žmogus automobilio valdymui ekstremalesnėmis sąlygomis neskiria daugiau dėmesio, nesitreniruoja papildomai, jis važiuoja labai atsargiai. Nepaisant to, kad tokie atsarguoliai stabdo eismą mieste, aš juos pateisinu, nes jie bando saugiai dalyvauti eisme ir nesukelti papildomų rūpesčių nei sau, nei kitiems", – pastebėjo profesionalas.

Automobilių sporto treneris Jonas Dereškevičius atkreipė dėmesį, kad tokiomis eismo sąlygomis, kokios buvo savaitės pradžioje, iškart galima pamatyti ir įvertinti, kokie Lietuvos vairuotojų vairavimo įgūdžiai.

"Jeigu vairuotojas, išvažiavęs į gatvę, nepasitiki savimi, tuomet jį viskas erzina. Jis priekaištauja kelininkams, keikia orą, pyksta ant kitų vairuotojų, tačiau iš tiesų visa tai yra įgūdžių stokos padarinys", – įsitikinęs "Kauno dienos" pašnekovas. Kartu jis atkreipė dėmesį, kad net ir pats puikiausias vairavimo meistras gali tapti visišku nuliu, jeigu jo automobilis yra nepritaikytas važiuoti esant tokioms sąlygoms.

Svarbiausias dalykas žiemą – tinkamos padangos. "Kol šalies ekonominė situacija tokia, kad negalima užtikrinti, jog gatvės ir keliai bet kokiomis oro sąlygomis būtų lengvai išvažiuojami, vairuotojai neturėtų taupyti rinkdamiesi padangas", – įsitikinęs J.Dereškevičius. Jis pasakojo vis dar nesuprantantis tų žmonių, kurie mano, kad yra visiems metų laikams tinkamos padangos. "Kiekvienas vairuotojas turėtų rūpintis maksimaliu saugumu kelyje. Kai automobilis bus su geromis padangomis, reikės  mažiau tobulų automobilio valdymo įgūdžių, nes pats automobilis tiksliau reaguos į mano nurodymus", – tvirtina pašnekovas.

Atgaivinti įgūdžius

A.Gelžinis ir J.Dereškevičius vieningai tikino, kad vienas svarbiausų saugios kelionės automobiliu žiemą garantų – tinkamai pasirinktos padangos. A.Gelžinis neslėpė, kad eidamas automobilių stovėjimo aikštele atkreipia dėmesį, kokios  automobilių padangos. "Galiu drąsiai teigti, kad kuo senesnis automobilis, tuo prastesnės jo padangos ir, matyt, natūralu, kad geros padangos gali sudaryti apie penktadalį kai kurių automobilių vertės", – pastebėjo pašnekovas.

J.Dereškevičius tikino, kad šiandien daugelis vairuotojų labai pasitiki elektroninėmis saugumo sistemomis, sumontuotomis automobiliuose. Pasak jo, tokios sistemos kaip stabdžių antiblokavimo sistema, stabilumo, traukos kontrolė tikrai pagelbėja esant sudėtingoms situacijoms, tačiau vairuotojai yra klaidingai įsitikinę, kad jos reikalingos važiuojant tik dideliu greičiu. Tokios eismo sąlygos, kokios buvo sekmadienį ir pirmadienį, pasak J.Dereškevičiaus, jau gali lemti, kad automobilis priartės prie savo galimybių ribos. "Sukibimas su kelio danga buvo itin prastas, tad net ir vienas neteisingas manevras galėjo išprovokuoti situaciją, kai automobilis važiuoja neprognozuojamai", – sakė automobilių sporto treneris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitonas Tenkišas

Kapitonas Tenkišas portretas
Visi atsipūte,visiems dzin....o važiuojame kaip norime,stribų nėra..KET irgi dzinnn

O vaikeli

O vaikeli portretas
Va to tai nereikėjo rašyt kad "kol šalies ekonomika... tai vairuotojai turi už tai turi pirkt, ir kitaip išlaikyt verslininkus. Šiaip nieko, vairuoju 30 metų, tai prisižiūriu cyrkų, kad ir šiand ryte- pyst tryse po nosim ties mokveža slabotkės, ir eina visi laimingi aiškintis. Nu nejuokinga, bet du tai tikrai vaikai išlipo.

Anonimas

Anonimas portretas
Žiema užklupo......ąsilus .......su didelėm ausim....ale tai bulvonai, da klausia...:)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių