Ką dar veikti Seime, jei darbo komitetuose ir komisijose per mažai?

Ką dar veikti Seime, jei darbo komitetuose ir komisijose per mažai? Žinoma, reikia burti parlamentinę grupę. Jų Seime – net trylika.

Seime meldžiasi

Parlamentinės Seimo narių grupės – jau įprastas reiškinys. Ne išimtis ir naujosios kadencijos Seimas. Skirtingoms frakcijoms priklausantys parlamentarai vienijasi pagal pomėgius ir jas dominančias sritis ir buriasi į parlamentines grupes. Dalyvavimas jose -- savanoriškas, taigi neįpareigojantis.

Pavyzdžiui, tikinčiuosius parlamentarus vienijančioje „Maldos parlamentinėje grupėje“, -- 17 narių. Grupės pirmininkas konservatorius Egidijus Vareikis aiškino, kad parlamentarai kartą per savaitę renkasi Seimo koplytėlėje ir meldžiasi.

„Koplytėlėje kasdien Šventas Raštas atverstas su dienos skaitiniu. Pavyzdžiui, šią savaitę planuojame rinktis visa grupė. Ne visi 17-ka, neateina visi vienu metu. Kokie 4-5 žmonės“, -- aiškino E.Vareikis.

Vienijasi ir moterys

Gausiausia Seime – Moterų parlamentinė grupė. Ji vienija net 28 Seimo moteris parlamentares. Šios grupės iniciatorė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė aiškino, kad grupė pirmininkės dar neišsirinko, tad dar yra kūrimo stadijoje.

„Kol kas oficialiai neprisijungė Lenkų rinkimų akcijos moterys. Ką veiksime? Mūsų tikslai – išplaukiantys iš moters interesų: lyčių lygybė, lygios galimybės, kultūrinė socialinė veikla“, -- aiškino A.M.Pavilionienė.

Ji pati norėtų, kad Seimo moterys užmegztų kontaktus su kitų parlamentuose veikiančiomis panašiomis grupėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Ar nesusikirs dešiniųjų ir kairiųjų moterų interesai? „Nemanau. Jeigu mes išsirinksime 7 pavaduotojas ir 1 pirmininkę, tai bus galima derinti tuos interesus visais aspektais. Pavyzdžiui,  Dalia Teišerskytė labai nori kultūrinės veiklos ir ji padarys viską, kad mes pristatytume Lietuvos kultūrą kitiems parlamentams. Čia labai plačios galimybės“, -- A.M.Pavilionienė mano, kad priklausomybė partijai Seimo moterims nesukliudys.

Vaikai parūpo vyrams

O pirmąsyk į Seimą patekusi socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė, buvusi Vaiko teisių kontrolierė, parlamente subūrė Vaiko gerovės parlamentinę grupę. Kairioji aiškino, kad parlamentinės grupės nariai dirba itin intensyviai. Antai dabar aiškinamasi, kaip funkcionuoja su vaiko teisėmis susiję įstatymai, kaip jie veikia praktikoje.

„Norime išsiaiškinti visapusiškai, kaip vaiko teisių apsaugos sistema funkcionuoja. Štai šią savaitę bus posėdis, kur analizuosime įvaikinimo klausimus. Išsikvietėme devynių institucijų atstovus, jie pateiks mums tokią analizę“, -- dėstė R.Šalaševičiūtė.

Ji džiaugėsi, kad vaiko teisės rūpi ne tik Seimo moterims, bet ir vyrams. „Kažkada panašioje grupėje dirbo tik moterys, o dabar yra net 4 vyrai. Tai gerai. Vadinasi jiems rūpi šitie klausimai“, -- kalbėjo ji.


Parlamentinės grupės

 

Bendruomenių ir pilietinės visuomenės parlamentinė grupė

Dzūkijos bičiulių parlamentinė grupė

Moterų parlamentinė grupė

Maldos parlamentinė grupė

Parlamentinė grupė „Aukštaitija“

Parlamentinė grupė „Už istorinę atmintį ir teisingumą“

Parlamentinė grupė „Už ištikimybę priesaikai“

Parlamentinė grupė „Už Lietuvą be korupcijos“

Parlamentinė grupė „Už šeimą“

Parlamentinė grupė „Už žmogaus orumą“

Šiaulių krašto bičiulių parlamentinė grupė

Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė

Vaiko gerovės parlamentinė grupė



NAUJAUSI KOMENTARAI

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių