K. Prunskienė: jokių įsipareigojimų KGB neprisiėmiau

Po vakar LNK žiniose parodyto reportažo, apie kurį portale rašėme vakar, žemės ūkio ministrė K. Prunskienė išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad Šatrijos Raganos slapyvardį pasirinko tik oficialiems kontaktams su ambasada, o bendradarbiavimą su KGB neigia.

Pasak K.Prunskienės, per televiziją parodytas pokalbis su žurnaliste Laima Pangonyte įvyko 1991 m. lapkričio pabaigoje Romoje, kur jai buvo įteiktas Minervos prizas.

„Ilgame, gal net 3-4 val. vykusiame pokalbyje, žurnalistės klausinėjama laisvai pasakojau apie daugybę savo gyvenimo, mokslinės ir politinės veiklos etapų. LNK laidos rengėjų parinkta, iš konteksto išimta atkarpa greičiausia yra samprotavimas apie Seime ir žiniasklaidoje mano politinių puolėjų pradėtą platinti lapelį, neva turėjusį įrodyti buvusį ryšį su KGB," - teigė ministrė.

K.Prunskienė tikina nebuvo nei verbuojama, nei bendradarbiavo su KGB. Pasak K. Prunskienės, jos mokslinė komandiruotė buvo forminama visuotine toje santvarkoje žmogaus laisvę apribojančia tvarka.

„Kaip supratau jau tuomet - pokalbis su KGB atstovu prieš išvykimą ir sugrįžus buvo absoliučiai neišvengiami. Nediskutuotinas patarimas, o gal ir sąlyga, kad esant kokiai nors „provokacijai" užsienyje ar ypatingos svarbos atveju reikėtų oficialiai kreiptis į TSRS ambasadą arba, neminint savo pavardės, skambinti, rašyti į Vilnių - tikriausiai taip pat buvo to meto norma", - rašoma politikės išplatintame pareiškime.

Žemės ūkio ministrė taip pat teigia, kad „žurnalistei dėstytuose prisiminimuose minimos tikros ar galėjusios panašiai skambėti dešimtmečio senumo pokalbio su KGB darbuotoju detalės, pasakytos nesmagaus pajuokavimo forma, neturėjo jokios realios prasmės, nebent tik kaip bandymas išeiti ir padėties. Tai buvo atsikalbinėjimas, pasirenkant oficialaus kontaktavimo su ambasada galimybę. Jokių įsipareigojimų neprisiėmiau ir nesu susitepusi jokiais niekingais veiksmais".

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių