K. Brazauskienei nebėra vilties gauti prezidento našlės rentą?

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė pataisoms dėl socialinių garantijų prezidentų sutuoktiniams - siūloma prezidento našlių rentą keisti valstybine pensija, ji sudarytų 15 proc. šalies vadovo darbo užmokesčio dydžio per mėnesį.

Pataisoms dar turės pritarti ir Seimas.

Įstatymų pakeitimai parengti Konstituciniam Teismui paskelbus, kad prezidento našlės ar našlio rentą įtvirtinanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai.

Projektas numato, kad valstybinė pensija būtų mokama tik tuo atveju, jei našlys arba našlė, kaip Lietuvos prezidento sutuoktinis, ne mažiau kaip trejus metus vykdė valstybiniame ar diplomatiniame protokole nustatytas funkcijas. Šią pensiją galėtų gauti tik Lietuvos pilietis ar pilietė.

Pataisą rengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pažymi, kad vykdydamas protokole nustatytas funkcijas šalies vadovo sutuoktinis atstovauja aukščiausiajam šalies valdžios pareigūnui – prezidentui, vadinasi, ir pačiai valstybei - jis atlieka tam tikras reprezentacines funkcijas, kurioms reikalingos „pastangos, valia, pasiaukojimas, laikas“.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisų variantą, buvusio valstybės vadovo našlė Kristina Brazauskienė į tokią valstybinę pensiją pretenduoti negalėtų, nes santuoka sudaryta jau pasibaigus Algirdo Mykolo Brazausko kadencijai.

„Tikrai jai (K.Brazauskienei) nepriklauso pagal šitą įstatymą. Jinai nebuvo sutuoktinė tuo metu, kada A.M.Brazauskas buvo Lietuvos Respublikos prezidentu“, - žurnalistams trečiadienį sakė A.Butkevičius.

Prezidento našlių rentos klausimas Konstituciniame Teisme buvo sprendžiamas, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė 2010 metais pateikė SADM prašymą skirti prezidento našlės rentą. K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Konstitucinio Teismo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažinta įstatymo nuostata numatė, kad mirusio prezidento sutuoktinis turi teisę gauti valstybinę prezidento našlių rentą, kuri siekia 50 proc. prezidento valstybinės rentos dydžio. Konstitucinio Teismo vertinimu, ši nuostata prieštarauja Konstitucijai, nes našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SAULIUS

SAULIUS  portretas
....BAGTA KRISTINŲ IR TADŲ ERA

Anonimas

Anonimas portretas
Targovkė

dulkis

dulkis portretas
Bobos pyksta, kad Kristina nugriove toki AMBala. Neveltui nakti maudydavosi ir dazydavosi , kad prabudes turetu sviezia padara. Dabar jai vamzdiec.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių