K. Brazauskienė apie rentą: prieš įstatymą ne visi lygūs

Jeigu ne buvusios valdžios kreipimasis į Konstitucinį Teismą (KT), prezidento našlės Kristinos Brazauskienės sąskaita jau būtų pasipildžiusi maždaug 200 tūkst. litų. Tačiau moters rentos klausimu buvusioji ir dabartinė valdžia kaip reta vieninga ir sprendimo neskubina.

"Tik Brazausko mąstymas buvo kitoks"

Diskusijos, ar skirti rentą K.Brazauskienei, užvirė iškart po buvusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko laidotuvių. Mirusių prezidentų sutuoktiniams skirti rentą numato šalies Konstitucija, tačiau buvusioji konservatorių valdžia suabejojo, ar tokia renta priklauso ir ištekėjus už prezidento, kuris nebeina šalies vadovo pareigų. Kreiptasi į KT, šiuo metu šis klausimas yra aštuntas eilėje.

K.Brazauskienė tikina iki šiol jokių pinigų negavusi ir net nežinanti, kokia suma jai priklausytų. Prezidento našlė sako toleruosianti bet kokį teismo sprendimą. Tačiau kalbėdama apie susidariusią situaciją žodžių į vatą nevynioja.

"Situaciją vertinu taip, kad prieš įstatymą ne visi lygūs. Ir Konstituciją sulaužyti Vyriausybės nariams – tas pats, kas nusispjauti. Personalinės atsakomybės jie jokios neturi ir jiems visiškai nesvarbu, ar vykdo įstatymus, ar nevykdo. Yra įstatymas, ne aš jį sugalvojau, ne prezidentas A.M.Brazauskas sugalvojo. Įstatymus reikia vykdyt, o dabar išeina, kad tik reikalauja iš durnelių vykdyt, o patys – kaip jiems paranku, taip ir daro", – liejo tulžį K.Brazauskienė.

Rudenį valdžią perėmus velionio A.M.Brazausko partijos kolegų socialdemokratų koalicijai būta svarstymų, kad šį klausimą derėtų paspartinti. Esą KT sprendimą galėtų pateikti skubos tvarka. Tačiau pati į Seimą nesėkmingai bandžiusi patekti K.Brazauskienė nebetiki ir buvusiais sutuoktinio bendražygiais.

"Aš sakau, valstybinis mąstymas jų visų vienodas. Brazausko buvo kitoks, o jų visų – vienodas. Ir aš jokio pasikeitimo nesitikiu ir nematau kitų sprendimų bei kitos ateities. Tai – egoistai, savanaudžiai, melagiai, kurie primelavo tautai, kad ir Seimo narių skaičių mažins, ir dujų, elektros kainas mažins. Tauta mylimoji išrenka ir suteikia darbo vietas jiems visiems, o jie tik savęs žiūri. Ir kalba: "Aš susimažinau algą." O kad už nieką nemoka ir viską iš valdiškų pinigų gauna, apie tai nekalba", – tęsė A.M.Brazausko našlė.

Sprendimo neskubina

Tuometis premjeras Andrius Kubilius buvo sakęs, kad problemą galėtų išspręsti pati K.Brazauskienė, atsisakydama rentos. Paklausta, ar vis dar neketina to padaryti, K.Brazauskienė atšovė laukianti Seimo narių pavyzdžio.

"Tai tegul atsisako Seimo nariai kanceliarinių, transporto išlaidų. Tegul atsisako pensininkas, kuris gauna 12-a ar kiek tūkstančių, nesakysiu pavardės, kai nemokamai viskas priklauso. Atsisako rentos tegul visi. Mano tikslas buvo – kad paskelbtų visus rentininkus, kiek gauna rentos. Aš labai norėčiau viešumo ir pažiūrėti, kaip atrodau tarp jų. Dabar po mirties visų signatarų našlės gauna rentą, bet aš neatsimenu tų pavardžių, kad jie būtų kur nors pasireiškę. O mano vyras – ir prezidentas, ir signataras, ir premjeras, visuose postuose buvęs ir labai įžymus, garsus, garbus, padorus žmogus", – argumentus dėstė A.M.Brazausko našlė.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis patvirtino, kad dabartinėje Vyriausybėje K.Brazauskienės rentos klausimas nebuvo svarstytas. Tačiau atskleisti savo požiūrio, ar prezidento našlei renta turėtų būti skirta, ministras atsisakė – esą nenori kištis į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos daržą.

Šios ministerijos vadovės Algimantos Pabedinskienės atstovė dienraščiui patvirtino, kad ministrė pozicijos nekeičia ir plačiau klausimo nekomentuoja, – laukiama KT išvados.

Šis atvejis – precedentas

Vienas iš kreipimosi į KT autorių, tuometis socialinės apsaugos ir darbo ministras konservatorius Donatas Jankauskas, pabrėžia, kad sprendimo keisti valstybinių rentų ir pensijų tvarką nederėtų vadinti nukreiptu prieš vieną asmenį – K.Brazauskienę. Šis atvejis, pasak eksministro, buvo precedentas, todėl reikia laukti KT išvados. O diskusija esą pradėta tam, kad valstybinių rentų bei pensijų tvarka būtų "socialiai teisingesnė" ir būtų skaičiuojama pagal rentą gaunančio asmens pajamas bei turtą: didėjant pajamoms proporcingai mažėtų valstybinės rentos ar pensijos dydis.

Be to, esą būtina išsiaiškinti, ar Konstitucijai neprieštarauja rentos skyrimas neatsižvelgiant į santuokos trukmę ir datą, – jei vedybos įvyko prezidentui jau baigus kadenciją.

"Klausimai keliami, kaip turi būti traktuojamas prezidento našlės statusas, tų klausimų buvo daug ir jie nėra kaip nors siejami su konkrečiu asmeniu. Viskas tam, kad būtų teisinis aiškumas.

Kita vertus, kas jau kas, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei jos vadovai socialinio teisingumo labiausiai turėtų paisyti", – teigė D.Jankauskas.

K.Brazauskienė prašymą dėl rentos pateikė dar 2010 m. liepą. Prezidento našlei kas mėnesį turėtų būti išmokama apie 6 tūkst. litų suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vargas

Vargas portretas
Kremliaus klapčiukas: 1.A. Brazauskas apie trispalvę: "Kol kabės šitas skuduras, aš nekalbėsiu" (Išsireiškimas Sąjudžio mitinge Katedros a. išlydint Lietuvos delegatus į IX partinę konferenciją, 1988) ; 2."Į savarankiškos Lietuvos valstybės idėją aš žiūriu neigiamai. Aš manau, kad tai nerealu". (Interviu "Argumenty i fakty", 1989, Nr.47) ;3."Kai kurie asmenys atkakliai perša mums Lietuvos Respublikos atkūrimo idėją. Esame įsitikinę, jog neįmanoma nutraukti penkių dešimtmečių Tarybų Lietuvos raidos. Pagaliau nėra ir pakankamai pagristų argumentų, kad tai daryti būtina". ("Žodis Lietuvos komunistams", "Komunistas", 1989, Nr.9) ;4."Kuriame socializmą TSRS sudėtyje. Jokio kito kelio nėra ir negali būti. Kraštutiniai lozungai - išstoti iš Tarybų Sąjungos, paskelbti nepriklausomą Lietuvą - mums nepriimtini". ( Kalba "Vilmos" imoneje. "Tiesa", 1989 03 03);

NESĄMONĖ

NESĄMONĖ portretas
Brazauskiene tapo, kai Brazauskas JAU NEBUVO Prezidentu. TAŠKAS. Jau ir taip gyvena mūsų išlaikomuose apartamentuose kaip bajorė.

piliete

piliete portretas
As manau, kad K.Brazauskienei renta nepriklauso ,kadangi ji tikrai tapo buvusio prezidento zmona ,nebunant jam prezidentu,.Manau, K.Brazauskienei noreti ja gauti niekas nedraudzia,bet yra taip kaip turi buti.Nemanau kad ji neturi is ko gyventi,ka darytu ,jei gautu 431 ,- lita pensijos.Daugumai zmoniu,paskaiciuojant pensijas buvo apgauti,sumazintas darbo stazas,neiskaiciuoti darbo knygutese esamas darbo stazas ir t.t.. . Manau Kauno ,centro pensiju skyriu turetu patikrinti FNTT tarnybos.Galima butu prirasyti daugiau faktu ,taciau aisku ,kad komentaruose nevieta ir nera galimybiu viska surasyti.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių