Jėga, kurios trūko Lietuvos kariuomenėje

Iššovęs iš 155 mm kalibro savaeigės haubicos Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys sako pajutęs tą jėgą, kurios trūko Lietuvos kariuomenėje.

Su šiais artilerijos pabūklais supažindina LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“.

Lietuvai priėmus istorinį sprendimą iš pagrindų atnaujinti savo artilerijos pajėgumus, iš Vokietijos kariuomenės įsigyta dvidešimt viena 155 mm kalibro savaeigė haubica PzH2000 („Panzerhaubitze 2000“). Šešiolika iš jų – kovinės, dvi – skirtos treniruotėms, o trys – atsarginėms dalims. Šiuo sandoriu taip pat įsigytos 26 šarvuotos vadovavimo mašinos ir 6 šarvuoti evakuatoriai.

Už visą šį komplektą ir haubicų modernizavimą sumokėta maždaug 60 mln. eurų. Tai įspūdingai maža suma, žinant, kad pernai Kroatija tik už dvylika tokių haubicų, be priedų ir papildomos technikos, sumokėjo 40 mln. eurų. Palankų pasiūlymą ir jo kainą lėmė tai, kad Lietuva pėstininkų kovinės mašinos projekte favoritu pasirinko Vokietijoje gaminamus šarvuočius „Boxer“.

Planuojame turėti du batalionus – vieną 155 mm savaeigių haubicų ir vieną 105 mm – Žemaitijos brigadoje.

Pirmųjų keturių haubicų pristatymo į Lietuvą buvo laukiama jau birželio pradžioje. Buvo tikimasi tinkamai pasirengti artilerijos pratyboms „Ugninis griausmas“, kurios specialiai buvo perkeltos iš rudens į vasarą, o jų metu turėjo nugriaudėti pirmieji lietuviškų „Panzerhaubitze“ šūviai. Skubama buvo ir dar dėl vienos priežasties – kartu su Vokietijos 291 bataliono kariais į Lietuvą buvo atgabentos ir keturios Vokietijos kariuomenės haubicos „Panzerhaubitze“. Dvynių principu vokiečiai turėjo veikti su lietuviais – drauge manevruoti, ieškoti taikinių ir į juos nusitaikyti, drauge šaudyti. 

Tačiau lietuviškos haubicos vėlavo keletą savaičių dėl logistikos priežasčių. Galiausiai transportas buvo rastas ir haubicos pasiekė Ruklą sausumos keliu.

Pirmosios keturios haubicos Lietuvą birželį pasiekė dar nemodernizuotos, tačiau, kai Vokietijoje bus atlikti visi modernizavimo darbai, likusios haubicos atkeliaus į Lietuvą, o pirmosios keturios bus vežamos atgal į Vokietiją modernizuoti. Visas haubicas Lietuvoje planuojama turėti iki 2019-ųjų.

Iššovęs iš 155 mm kalibro savaeigės haubicos Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas V. Rupšys sako pajutęs tą jėgą, kurios trūko Lietuvos kariuomenėje.

„Planuojame turėti du batalionus – vieną 155 mm savaeigių haubicų ir vieną 105 mm – Žemaitijos brigadoje. Pastarojo pagrindus jau esame padėję, rengiame pirmąją bateriją. Kitais metais jau turėsime pirmąją bateriją, kuri bus dislokuota atskirai nuo dabartinio artilerijos bataliono. Manome, kad 2019–2021 metais turėsime visiškai sukomplektuotą ir parengtą antrą batalioną“, – apie pajėgumų stiprinimo planus kalba brigados generolas.

Daugiau – laidos „Karinės paslapys“ reportaže.


Šiame straipsnyje: haubicosGinkluotėkariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Žvirbliams baidyt

ASAS

ASAS portretas
Kai pas vyra nebestovi tai lazda tikrai jega :D

Zemaitis

Zemaitis portretas
Saunu matyti. Tik reikia daugiau siuolaikines priestankinies ir prieslektuvines pestininko ginkluotes.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių