J. Bidenas ramina Baltijos šalis dėl D. Trumpo kalbų apie NATO

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad Baltijos šalys neturi pagrindo abejoti JAV įsipareigojimais NATO, ir paragino nesureikšminti respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo pastabų.

„Jungtinėse Valstijose tarp abiejų politinių partijų yra tvirtas sutarimas išlaikyti įsipareigojimus NATO“, - sakė J. Bidenas po susitikimo su Baltijos šalių prezidentais Rygoje.

Demokratų partijai atstovaujantis J. Bidenas teigė, kad D.Trumpo pastabos apie išlygas dėl NATO atsako į potencialią Rusijos agresiją Baltijos šalyse neturėtų būti vertinamos rimtai.

„Nemanau, kad jis supranta, ką reiškia (NATO sutarties) penktasis straipsnis“, numatantis kolektyvinės gynybos principą, sakė J. Bidenas.

„Esame visiškai, 100 proc. įsipareigoję NATO penktajam straipsniui“, - teigė viceprezidentas. Jis pridūrė, kad NATO pajėgų regione prie Rusijos sienų tik daugės.

Tai ne pirmas kartas, kai J. Bidenas griežtai kritikuoja D.Trumpo nuostatas Rusijos atžvilgiu.

D.Trumpas, paklaustas, ar JAV gintų Baltijos šalis nuo Rusijos, yra sakęs, kad sprendimą priimtų įvertinęs, ar šalys vykdo savo įsipareigojimus.

Jo kritikai, daugiausia - demokratų kandidatės Hillary Clinton (Hilari Klinton) rėmėjai, teigė, kad taip D. Trumpas gali paskatinti Rusijos agresyvius veiksmus.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo Rygoje sakė esanti tikra, kad po prezidento rinkimų JAV ir toliau laikysis įsipareigojimų NATO ir Baltijos šalims.

Stiprins ryšius gynybos srityje

Rygoje susitikę Jungtinių Valstijų ir Baltijos šalių vadovai antradienį sutarė stiprinti ryšius gynybos srityje. JAV viceprezidento ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos prezidentų deklaracijoje teigiama, kad gilesnis bendradarbiavimas yra būtinas reaguojant į neprognozuojamą saugumo aplinką.

„(...) Jungtinės Valstijos, Estija, Latvija ir Lietuva ketina sustiprinti ir pagilinti mūsų gynybos bendradarbiavimą užtikrinant regioninį saugumą“, - sakoma dokumente.

Jungtinių Valstijų viceprezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) lankantis Latvijoje paskelbtoje deklaracijoje šalių santykiai įvardyti kaip strateginė partnerystė.

„JAV viceprezidento Bideno vizito Latvijoje proga, mes, Jungtinės Amerikos Valstijos, Estija, Latvija ir Lietuva patvirtiname savo strateginę partnerystę“, – teigiama deklaracijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kariuomenės vadas kreipėsi į žvalgybą dėl išgalvotų teiginių: Išverčiu į lietuvių kalbą iš biurokratinės kalbos: kariuomenės vadas kreipėsi į saugumiečius ir net karo žvalgybą dėl to, ką kažkas, kažkur parašė internete (aprašoma čia). Gera pradžia. Sekantis panašus žingsnis - įvesti naujai nupirktus šarvuočius į visus Lietuvos didžiuosius miestus ir paskelbti kariuomenės vadą Tautos vadu. O po to pasiraitoti kelnes ir išmatuoti pasienio upelių gylį, jei kartais prireiktų bėgti nuo įsiutusių lietuvių. (mokslas-studijos-ekonomika)

...

... portretas
Klausytis reikia ateinančio, o ne išeinančio.

Raimondas M.

Raimondas M. portretas
Mes turime kartu gintis nuo priešų. Ir mes turime stengtis visus savo potencialius priešus padaryti draugais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių