JAV pasmerkė Lietuvą dėl žydų kapinių

JAV Atstovų rūmai priėmė rezoliuciją, kurioje smerkia istorinių žydų kapinių Šnipiškėse apsaugoti nesugebančią Lietuvos Vyriausybę.

Rezoliucijos iniciatoriaus respublikono Mike`o Fergusono teigimu, šis dokumentas turi padidinti tarptautinį spaudimą, kad būtų sustabdytos Mindaugo apartamentų statybos galimai buvusių kapinių teritorijoje.

„Mes pakartotinai prašome lietuvius sustabdyti statybas, kol paaiškės kapinių ribos. Iki šiol Lietuvos Vyriausybė blogai sprendė ir netinkamai apsaugojo šventą žemę. Tikiuosi, kad ši rezoliucija padės lietuviams pasirinkti teisingą kelią", - sakė respublikonas M. Fergusonas.

Istorikų teigimu, minėtoje teritorijoje jau XV a. buvo žydų kapinės, kuriose palaidota per 50 tūkst. žydų. XVIII a. kapinės perkeltos į kitą miesto vietą.

Nors ir kilus abejonių, kad statybos gali būti vykdomos žydų kapinių teritorijoje, trejus metus pradėtos statybos taip ir nebuvo sustabdytos, nors to prašė tiek tarptautinė žydų bendruomenė, tiek JAV vyriausybė.

M. Fergusonas teigia, kad toks Lietuvos Vyriausybės neveiklumas reiškia 2002 m. pasirašytos dvišalės bendradarbiavimo sutarties dėl tam tikrų kultūrinių vertybių, įskaitant kapines, abiejuose šalyse apsaugos ir konservavimo, pažeidimą. 

URM: rezoliucija įskaudino

„Esame įskaudinti JAV Kongreso priimtos rezoliucijos, kuri buvo pradėta rengti prieš metus ir kurioje neatsižvelgta į tai, kad Lietuvos Vyriausybė pastaraisiais metais skyrė daug dėmesio  kultūros paveldo įamžinimo Šnipiškėse klausimams, glaudžiai bendradarbiaudama su žydų ekspertais. Buvusioms Šnipiškių žydų kapinėms suteiktas Lietuvos Respublikos kultūros vertybės statusas ir atitinkama teisinė apsauga. 

Manytume, kad tokio pobūdžio JAV Kongreso rezoliucija  neatspindi realios padėties", - sakė Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

Premjero padėjėjas: kaltinimai nepagrįsti  

Premjero padėjėjas Vilius Kavaliauskas, komentuodamas Atstovų rūmų rezoliuciją, teigė, kad Vyriausybė kaltinama nepagrįstai.

„Ne Vyriausybė, o kitos valstybės institucijos, nepavaldžios Vyriausybei, išdavė sprendimą pradėti statybas. Vyriausybė darė viską bandydama išsiaiškinti situaciją, apmokėjo tyrimus, kvietė Lietuvos ir užsienio ekspertus, Premjeras buvo sudaręs net kelias darbo grupes", - lrt.lt sakė V. Kavaliauskas.

V. Kavaliauskas JAV Kongreso narių siūlymus, kaip spręsti šią situaciją, vadina sunkia našta Lietuvos biudžetui.

„JAV kongresmenų manymu, Lietuvos Vyriausybė galėtų išpirkti „Mindaugo apartamentų" žemės sklypą bei nugriauti esamus pastatus. Tai šiuo metu biudžetui būtų nepakeliamas sunkumas", - tvirtina Premjero padėjėjas.

Tolimesnių šios rezoliucijos pasekmių V. Kavaliauskas nesiryžo vertinti, tačiau sutiko, kad jos bus neigiamos.  

„Ši rezoliucija, žinoma, yra blogas ženklas Lietuvai. Tačiau sėkmingoms deryboms su JAV kongresmenais trukdė ir Lietuvos specialistų nesutarimai šiuo klausimu", - teigė pašnekovas.

Pasiteiravus apie tolimesnį „Mindaugo apartamentų" likimą, V. Kavaliauskas sakė, kad šį klausimą dabar gali išspręsti tik teismas, jau nagrinėjantis prokuratūros iškeltą ieškinį.

Dėmesį buvo atkreipę ir anksčiau

Šiuo metu pastatai jau baigti statyti ir pripažinti tinkamais naudoti.

Vasarą buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje atlikus geofizinius tyrimus nustatyta 30 geofizinių anomalijų, iš jų 8 yra antrojo laipsnio patikimumo ir, tyrimus atlikusių Izraelio specialistų nuomone, dar 5 anomalijos greičiau atspindi išlikusių griuvėsių liekanas nei kapavietes.

Į statybas galimai žydų kapinių teritorijoje dėmesys JAV atkreiptas ir anksčiau. Vasario pabaigoje JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas dėl šių statybų priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai vertinamas Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinės atminties objektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių