Jaunimo nedarbas sumažėjo perpus, bet priežastys – ne tik džiuginančios

Mažėjant nedarbui, jaunimo nedarbas per kelerius metus sumažėjo perpus, skaičiuoja Darbo birža. Patys jaunuoliai sako, kad darbą rasti galima, tačiau dažniausiai ir greičiausiai, jei turima pažįstamų. Su jaunimu dirbančių organizacijų atstovai pastebi, kad jaunimo nedarbą mažina ne tik atsigaunanti ekonomika, bet ir emigracija, demografiniai pokyčiai.

Jaunimas Darbo biržos duris varsto dėl įvairių priežasčių: vieni ieškodami darbo, kiti atvirkščiai – nutraukia sutartis, nes išvyksta, o treti patys susiranda darbą ir be biržos pagalbos.

„Daugelis mano draugų yra iš informacinių programų, tai jiems darbų netrūksta, bet tų, kas iš kitų sričių, situacija ne per geriausia. Reikia paieškoti. Aš buvau gavusi darbą ir be patirties, bet reikia pažinčių šiek tiek, kad ir kaip negražiai skamba“, – sako LRT žurnalistų kalbinta Greta.

Darbo birža skelbia, kad vasarą visuomet sulaukia daugiau studijas baigusių ir darbo ieškančių jaunuolių. Dažniausiai – teisininkų, ekonomistų, viešojo administravimo specialistų, o iš profesinių mokyklų – virėjų, kepėjų, padavėjų ir mechanikų. Tačiau nuo 2010-ųjų, kai jaunimo nedarbas siekė per 35 proc., pernai teliko vos 16 proc.

„Jaunimo nedarbas stipriai mažėja. Jei palyginsime su 2012 m. „Eurostato“ duomenimis, jaunimo nedarbas iki 25 m. tuomet siekė beveik 27 proc., o šiemet, birželio duomenimis, jaunimo nedarbas – 13,1 proc., ir tai 3,5 proc. mažiau nei visos ES vidurkis“, – sako Darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vyr. specialistas Ignas Simanavičius.

Trūkstant kvalifikuotos darbo jėgos, darbdaviai tampa vis lankstesni, jie jaunimą priima daliai dienos, leidžia derinti studijas ir darbą. Vienas prekybos centrų pradeda darbinti dar pavasarį ir iš priimamo per tūkstančio jaunuolių vėliau penktadalis lieka dirbti.

„Pasiūlome parduotuvę, kuri yra arčiau namų ar universiteto, kad žmogus galėtų pasiplanuoti savo laiką ir susidėlioti darbotvarkę“, – pasakoja „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė.

Tačiau su jaunimu dirbančios organizacijos pastebi, kad jaunimo nedarbo mažėjimą lemia ne tik ekonominiai veiksniai.

„Jaunimas išvyksta, mažėja jaunų žmonių Lietuvoje, tai viena iš priežasčių, kodėl mažėja jaunimo nedarbas“, – atkreipia dėmesį Jaunimo reikalų departamento direktorius Vydūnas Trapinskas.

Nemaža dalis jaunuolių ieškodami darbo pasinaudoja Darbo biržos programomis „Atrask save“ ir „Naujas startas“, o po studijų, neradę darbo, bet ėmęsi savanorystės įvairiose programose, iš 700 jaunuolių trečdalis įsidarbino ir dažniausiai ne pagal specialybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nera jaunimo nera jaunimo bedarbystes

Nera jaunimo nera jaunimo bedarbystes portretas
Vis daugiau jaunimo susiranda gerai apmokama darba su visom soc. garantijom ir t.t. Bet, tik ne lietuvoje. Tad, problema su jaunimo bedarbyste galima sakyti seimas sekmingai isprende. Tris kart valio musu seimui, ai blin ner kam valio saukti cia LT tik seimo nariai ir teliko. Visi patenkinti, seimas gauna (briuselio mokama) sau nustatyto kosminio dydzio alga o visa lietuva uzdirba europinius atlyginimus senojoje europoje. Lt zeme parduota Monsanto ir Schevronui, kad neprileistume Ivano prie musu zemes (na mums taip visada sako). Aisku, kam ta zeme poto reikalinga. Baisiau nei Cernobilis. Bet svarbu,kad mes visi laisvi, laisvi nuo zemes ir namu, mamu ir tevu, seseru ir broliu...Tai yra tikroji, isvajota europine laisve. Aciu landzbergi.

otto

otto portretas
Kaip teko pastebėti - pagrindinė darbo biržos funkcija yra įkalbinėti bedarbius dirbti...

vartotojas

vartotojas portretas
čia tik statistika pagerinti darbo biržai daugiau nieko. visas jaunimo bedarbiu pulkas jau užsienyje sėdi
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių