J. Olekas: manau, kad kitąmet oro policijos misija bus sustiprinta

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, ketvirtadienį dalyvaujantis NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje, sako išgirdęs kolegų supratimą, jog Baltijos šalių oro policijos misijos sustiprinimas yra svarbus.

„Iš tikrųjų buvo dar kartą pakartota, kad oro policijos sustiprinimas yra svarbus - ar jis bus vykdomas iš Šiaulių, Lenkija siūlė naudoti jų Malborko bazę, bet supratimas, kad toks pastiprinimas esant tam tikrai situacijai yra būtinas, iš tikrųjų buvo išreikštas. Ir aš manau, kad mes turėsime kitais metais ne tik pagrindinę komandą, kuri užtikrins oro policijos misiją, bet taip pat jos pastiprinimą“, - BNS sakė J.Olekas.

Jis aiškino, kad šiuo metu yra kalbamasi su valstybių, kurios gali pastiprinti misiją, ministrais, tikslinamasi, „kada ir kas tą sustiprinimą vykdys“.

„Tas išlieka NATO sprendimuose, kad oro policijos sustiprinimas - svarbus“, - taip pat pabrėžė ministras.

Nuo 2004 metų, kai Lietuva, Latvija ir Estija įstojo į NATO, iki krizės Ukrainoje Baltijos šalių oro policijos misiją vykdydavo keturi naikintuvai, dislokuoti Šiauliuose. Po Krymo aneksijos misija buvo sustiprinta, ir pastaraisiais metais sąjungininkai atsiųsdavo 16 naikintuvų - aštuonis į Lietuvą ir po keturis į Estiją bei Lenkiją.

Visgi šį rugpjūtį paskelbta apie misijos sumažinimą. Nuo rugsėjo budėti liko po keturis naikintuvus Lietuvoje ir Estijoje.


Šiame straipsnyje: Oro policijaJuozas OlekasNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių