J. Bernatonis: Europos prokuratūros steigimui Lietuva siekia kuo platesnio ES šalių palaikymo

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigia, kad pasiūlymas dėl Europos prokuratūros steigimo yra vienas iš prioritetinių Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai klausimų baudžiamosios teisės srityje.

Anot teisingumo ministro, nauji ir veiksmingi būdai kovoje su ES finansiniams interesams kenkiančiais nusikaltimais yra neabejotinai reikalingi, tačiau jie valstybių narių turi būti gerai apsvarstyti ir tam turi būti skirta pakankamai laiko.

"Lietuva, kaip ES Tarybai pirmininkaujanti valstybė, siekia, kad derybos dėl šio ypač aktualaus klausimo būtų vykdomos visapusiškai analizuojant pasiūlymą ir siekiant kuo platesnio šalių narių palaikymo", - pirmadienį išplatintame pirmininkavimo ES Tarybai pranešime cituojamas J.Bernatonis.

Pranešime pažymima, kad jei bus pritarta siūlymui įsteigti Europos prokuratūrą, ši institucija galės efektyviai užkirsti kelią neteisėtam ES biudžeto lėšų panaudojimui ir tolimesniems sukčiavimo atvejams.

"Dėl žalos, padarytos šiais nusikaltimais, ES kasmet praranda šimtus milijonų eurų. Šie nusikaltimai dėl ribotų nacionalinių teisėsaugos institucijų išteklių ne visada yra tiriami. Sukčiai už ES biudžetui padarytus nusikaltimus kartais lieka nenubausti, ypač jei toks nusikaltimas padarytas keliose valstybėse. Todėl būtina užtikrinti, kad ES mokesčių mokėtojų pinigai būtų apsaugoti kuo efektyviau", - teigia J.Bernatonis.

Pasiūlymą įsteigti Europos prokuratūrą Europos Komisija (EK) pateikė liepą. Naujai steigiamos Europos prokuratūros kompetencijai priklausytų nusikaltimų ES biudžetui tyrimas, jų vykdytojų ir bendrininkų baudžiamasis persekiojimas bei kaltinimo palaikymas nacionaliniuose teismuose.

Europos prokuratūra turėtų teisę prašyti arba, reikalui esant, įsakyti imtis tyrimo veiksmų, apibrėžtų siūlomame reglamente: dėl liudytojų ir įtariamųjų apklausų, ekspertų skyrimo, kai reikia specialių žinių, dėl priverstinio pobūdžio priemonių taikymo (turto arešto, patalpų ir kompiuterinių sistemų apieškojimo, telefoninių pokalbių pasiklausymo, finansinių sandorių įšaldymo). Visos tyrimo priemonės turėtų būti sankcionuotos teismo arba kitos kompetentingos nacionalinės teisminės institucijos, kaip numatyta nacionalinės teisės aktuose arba jei to reikalauja Europos prokuratūros reglamentas.

Siekiant užtikrinti Europos prokuratūros atliktų tyrimų efektyvumą, teisėtai surinkti įrodymai vienoje valstybėje narėje turėtų būti priimtini visų valstybių narių teismuose.

EK pasiūlyme numatyta, kad Europos prokuratūra turės decentralizuotą struktūrą, susidedančią iš Europos prokuroro, keturių Europos prokuroro pavaduotojų ir Europos deleguotų prokurorų kiekvienoje valstybėje narėje, ir bus integruota į nacionalines teismų sistemas.

"Europos deleguotieji prokurorai galėtų atlikti tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą atitinkamose valstybėse narėse, pasitelkdami nacionalinius ekspertus ir taikydami nacionalinę teisę. Jie galėtų tęsti savo, kaip nacionalinių prokurorų funkcijas, tačiau jie bus visiškai nepriklausomi nuo nacionalinių baudžiamojo persekiojimo institucijų, kai veiks pagal Europos prokuratūros įgaliojimus", – sako teisingumo ministras.

Europos prokurorą iš EK pateikto kandidatų sąrašo skirtų ES Taryba, gavusi Europos Parlamento sutikimą. Keturi Europos prokuroro pavaduotojai taip pat būtų skiriami ES Tarybos, gavusios Europos Parlamento sutikimą. Europos deleguotus prokurorus skirtų Europos prokuroras iš mažiausiai trijų nacionalinių kandidatų sąrašo, pateikto kiekvienos valstybės narės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių