A. J. Bačkis muziejui padovanojo savo ir tėvo apdovanojimus

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis Nacionaliniam muziejui padovanojo savo ir savo tėvo, prieškario diplomato Stasio Antano Bačkio, valstybinius apdovanojimus. Dalis jų eksponuojama parodoje, kuri skirta Lietuvos valstybingumo ženklams.

Kardinolas A. J. Bačkis, patikėjęs Nacionaliniam muziejui apdovanojimus, gautus iš Lietuvos ir kitų valstybių, muziejininkus paskatino iš archyvų ištraukti visą atkurtos Lietuvos apdovanojimų kolekciją.

Parodoje eksponuojami ordinai ir medaliai, kuriuos valstybės vadovai ir kitos valstybinės institucijos skiria žmonėms, nusipelniusiems šaliai. Rinkinyje – visų laipsnių apdovanojimai, teikiami nuo 1991, ir jų pakaitai: juostelės, miniatiūros, rozetės, taip pat diplomai ir liudijimai.

„Kardinolo dėka muziejaus fondai pasipildė jo tėvo S. A. Bačkio apdovanojimais, kurie taip pat yra eksponuojami parodoje, tai pirmasis ir antrasis laipsnis Gedimino ordino. Reikėtų pažymėti, kad antrasis laipsnis yra pažymėtas pirmu numeriu. Tai reiškia, kad Bačkis šiuo ordinu buvo apdovanotas pats pirmas atkurtoje Lietuvoje“, – sako parodos kuratorė Rūta Kuodytė.

S. A. Bačkis buvo prieškario diplomatas, aktyviai veikęs išeivijoje sovietmečiu. Pasak parodos rengėjų, muziejaus saugyklose yra Bačkiams, tėvui ir sūnui, skirti kitų valstybių apdovanojimai – Vatikano, Italijos, Norvegijos, Maltos, Prancūzijos. Juos muziejininkai planuoja parodyti kada nors vėliau.

Veikiančioje ekspozicijoje galima išvysti daugiau žinomiems politikams skirtų Lietuvos valstybinių apdovanojimų – tai Algirdo Brazausko, Vytauto Landsbergio gauti ordinai ir medaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių