I.Valinskienė iš filmavimų važinėjo už mokesčių mokėtojų pinigus?

Įtariama, kad Seimo šou žvaigždė Inga Valinskienė iš parlamentinių lėšų susimokėjo už pasivažinėjimus taksi, vykusius po TV3 šokių projekto „Šok su manimi“ filmavimų. Etikos sargų akiratyje - dešimtys Seimo narių.

Prisišoko...

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas portalui teigė, jog jo vadovaujama komisija imasi daugelio parlamentarų veiklos tyrimo.

Portalo žiniomis, I.Valinskienės išlaidos taksi - arti 1,3 tūkst. litų per tris mėnesius - sukėlė rimtų įtarimų etikos sargams. Jei paaiškės, kad Seimo narė parlamentines lėšas naudojo su Seimo darbu nesusijusiai veiklai, jai grės rimtos nuobaudos. A.Salamakinas teigė negalįs nei patvirtinti, nei paneigti tokių žinių.

Beje, ne vienintelė I.Valinskienė pasižymėjo įspūdingomis išlaidomis taksi. Jos partijos kolega Rokas Žilinskas taip pat teigia taksi išleidęs keturženklę sumą, kaip ir konservatorius Kazimieras Uoka.

Sumokėjome už socdemų rinkimus?

Pusę metų buvęs socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas pareigingai nenaudojo parlamentinių lėšų. Bet kai panaudojo - tai jau iš peties. Politikas Seimo buhalterijai pateikė arti 5,3 tūkst. litų sąskaitą už tarnybinį telefoną ir mobilųjį internetą.

Pats G.Kirkilas portalui aiškino, kad tokia suma susidarė dėl to, kad jis savo ryšio priemones itin intensyviai naudojo rinkimų kampanijoms. Esą tuomet, kai naujasis partijos lyderis Algirdas Butkevičius varžėsi dėl prezidento posto, o socdemai siekė gauti kuo daugiau vietų Europos Parlamente, telefonas ir internetas atsiėjo išties nemažai.

Tačiau tokie pasiteisinimai ne tik nepaguodė A.Salamakino, bet ir jį įsiutino. Seimo etikos sargo manymu, iš parlamento kasos kompensuodamas politinės kampanijos išlaidas, G.Kirkilas pasielgė neetiškai. „Rinkimų kampanijos negalima finansuoti iš šitų lėšų. Parlamentinė veikla - tai ne rinkimų kampanija“, - pabrėžė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas.

Išgirdęs tokią A.Salamakino poziciją, G.Kirkilas puolė teisintis, esą tai nebuvo rinkiminės kampanijos išlaidos. „Aš rinkimų kampanijos nefinansuoju. Tiesiog skambinti tekdavo. Aš neanalizavau tų lėšų. Man pasakė, kad viršijau mūsų limitus, ir finansų skyrius man pasiūlė padengti iš tų (parlamentinių - red. past.) lėšų, aš tą ir padariau. Nuo metų pradžios esu daugiau kaip 30 tūkstančių sutaupęs“, - teisinosi Seimo narys.

Nusižengė statutui

Mašinų nuomotojų gretas papildė lig šiol šioms reikmėms pinigų neskyręs socdemas Bronius Bradauskas. Jis per trečiajį šių metų ketvirtį automobilio nuomai paklojo 4,5 tūkst. litų. Tačiau politikas paprašė dar 9 tūkst. litų iš Seimo kasos, staiga prisiminęs, kad už mašinos nuomą turėjo mokėti ir pirmąjį bei antrąjį ketvirtį.

Anot A.Salamakino, toks B.Bradausko elgesys veikiausiai prasilenkia su Seimo statutu, draudžiančiu iš Seimo kasos reikalauti ankstesniais ketvirčiais nepanaudotų lėšų. „Aš čia nieko nesuprantu, paprašiau jo (B.Bradausko - red. past.) bylos. Kaip galima perkelti lėšas iš kitų menesių? Jeigu ketvirtis baigiasi, ir dalis Seimo nariui skirtų lėšų nepanaudojama, tie pinigai grįžta į biudžetą, jų negalima kompensuoti kitą ketvirtį. Klausime buhalterijos, ką jie ten išdarinėja“, - pabrėžė Seimo etikos sargas.

Tokiu atveju, etikos sargų nemalonėn turėtų papulti ne tik B.Bradauskas, bet ir kiti Seimo nariai, staiga sumanę atsiimti dalį nepanaudotų lėšų. Ankstesnį ketvirtį socdemė Irena Šiaulienė iš Seimo kasos atsiėmė 6,5 tūkst. litų, neva išleistų mašinos nuomai per pirmus tris šių metų mėnesius, taip pačiai 1,9 tūkst. litų iš valstybės pareikalavo „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė, o konservatorius Emanuelis Zingeris taip susigrąžino net 8,1 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: Parlamentinės išlaidosSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių