Istorinės atminties puoselėjimui – koncertai, paminklų restauravimas

Puoselėjant istorinę atmintį šiemet planuojama restauruoti paminklus, surengti koncertus ir sąskrydžius. Tam Vyriausybė planuoja skirti iš viso 250 tūkst. litų.

Vyriausybės nutarimo projekte didžiausią sumą – 70 tūkst. litų – siūloma paskirti Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos jubiliejui skirtiems renginiams: parodoms, Jaunesniosios tremtinių kartos sąskrydžiui, regioninėms konferencijoms ir seminarams istorijos mokytojams ir kitiems renginiams.

Taip pat už šiuos pinigus būtų siekiama tvarkyti tremties ir rezistencijos muziejų, veikiančių visuomeniniais pagrindais, ekspozicijas ir vykdyti jų edukacines programas, išleisti edukacinius leidinius ir vykdyti kitus istorinės atminties įamžinimo darbus.

Taip pat tikimasi suorganizuoti tremtinių, politinių kalinių ir laisvės kovotojų sąskrydį „Su Lietuva širdy“, dainų šventę „Leiskit į tėvynę“.

40 tūkst. litų bus skiriama „Misijai Sibiras“, 36 tūkst. litų – naujiems kryžiams ir stogastulpiams prie Vilniaus televizijos bokšto. Jie bus skirti 1991-ųjų Sausio 13-osios aukoms atminti. Dar 12 tūkst. litų bus skirti restauruoti esamus medinius kryžius.

Po 20 tūkst. litų planuojama skirti trims projektams. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras už juos turėtų parengti kilnojamąją parodą, skirtą 1942 metais Sverdlovske sušaudytiems buvusiems Lietuvos Vyriausybės, Seimo nariams ir kitiems asmenims įamžinti. Varėnos rajono savivaldybė lėšas gautų Pirčiupių memorialinio ansamblio restauravimui ir tvarkybai. Dar 20 tūkst. litų tektų Baltijos kelio 25–mečio koncertui organizuoti.

Iš šių lėšų bus atliekami ir Vingio parko tvarkybos darbai, rengiantis Dainų šventei – jiems skirta 15 tūkst. litų.

8 tūkst. litų turėtų būti skirti Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo iškilmingam baigiamajam koncertui Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje organizuoti. Dar 5 tūkst. litų norima skirti knygos „Gyvenimas Lietuvai: Vincas Mašalaitis ir jo darbai“ leidybai, 4 tūkst. litų – Vinco Kudirkos klėtelės-muziejaus vidaus elektros instaliacijos darbams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių