„Istorijos detektyvuose“ – nežinomos valstybės kūrimo istorijos

  • Teksto dydis:

Kaip KGB kompromitavo sąjūdininkus? Kaip lietuviai sukūrė pasakojimą apie moteris snaiperes „baltąsias kojines“? Kokio užstato buvo prašoma už sovietinį karininką? Tai tik dalis istorijų, kurias ateinantį antradienį, Kovo 11-osios 25-mečio išvakarėse, laidoje „Istorijos detektyvai“ atskleis Virginijus Savukynas.

KGB visais būdais siekė kompromituoti pačius aktyviausius Sąjūdžio narius. Apžvelgdamas 1989 metus LTSR KGB pirmininkas Eismuntas, kalbėdamas apie tuos, kurie jau puoselėjo išstojimo iš Sovietų sąjungos planus, gyrėsi tokiais darbais: „Respublikos visuomenė per spaudą, kitas informavimo priemones informuota apie sąjūdiečių pinigines machinacijas, užsienio keliones savanaudiškais tikslais, nederamą elgesį užsienyje ir panašiai. Visa tai sustiprino Sąjūdžio vadovų tarpusavio nepasitikėjimą ir nesutarimus ir prisidėjo prie antitarybinių pažiūrų aktyvistų – A. Skučo, P. Vaitiekūno, A. Medalinsko ir kitų nušalinimo nuo darbo vadovaujančiose grandyse“.

„Teko girdėti, kad buvo bandoma kompromituoti žmones, – prisimins A. Medalinskas. – Pavyzdžiui, Arvydui Juozaičiui nuolat vis prikišdavo, kad per vieną mitingą buvo atiduotas sidabrinis ar auksinis rublis ir pradingo. Mes su Arvydu Juozaičiu, Zigmu Vaišvila ir kitais važiuodavome pas jį į namus ir ten būdavo skaičiuojami pinigai, surinkti Sąjūdžio mitingų metu. Manau, kad jei kas nors dėtų į kišenę, tai būtų milijonieriai. Iš tikrųjų net nepagalvodavom apie tai. Visgi kartkartėmis netgi Sąjūdžio seimo sesijų metu pakildavo kas nors ir sakydavo: „O kodėl jūs tenai pavogėte kažką?“

Papasakosime tikrąją pirmųjų lietuviškų piniginių ženklų – talonėlių – sukūrimo istoriją.Tai buvo padaryta vos per tris mėnesius. „Po šito buvo didžiulis skandalas Maskvoje. Mes girdėjome atgarsių esą ne vienam generolui nulėkė antpečiai už tai, kad jie pražiopsojo tokį dalyką. Jie buvo nusiraminę. Džiaugėsi, kad turi savo kontaktų Lietuvos banke, nutraukė litų spausdinimą. Jie galvojo, kad situaciją kontroliuoja, tačiau pražiopsojo“, – pasakos Virginijui Savukynui buvęs premjeras Gediminas Vagnorius.

Laidoje „Istorijos detektyvai“ bus atskleista istorija, kaip gimė mitas apie „baltąsias kojines“. Tikriausiai daugelis prisimena Rusijos kaltinimus, jog Čečėnijos kare dalyvauja moterys snaiperės. Ir kažkodėl jos avėdavo baltas kojines. Tokius kaltinimus Rusijos propaganda meta ir šiandien, esą tokios moterys dalyvauja Ukrainos kare. „Pirmą kartą atskleisime, kaip prie to iš tikrųjų lietuviai prisidėjo“, – sako V. Savukynas.

„Mes pasakojome, kad yra sukurtos grupės iš lietuvių biatlonininkių, kurias mes vadinom „baltom pėdkelnėm“, – pasakos buvęs Krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius.

Pirmą kartą papasakotos Lietuvos valstybės kūrimo istorijos – „Istorijos detektyvuose“ kartu su Virginijumi Savukynu antradienį, kovo 10 d. 22.20 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių