Iššūkis saugumo tarnyboms: kaip su pabėgėliais neįsileisti teroristų

  • Teksto dydis:

Valstybės saugumo departamentas (VSD) sušaukė tarpžinybinį pasitarimą, kuriame buvo aptartos terorizmo prevencijos priemonės ir valstybės institucijų veiksmų koordinavimas, rengiantis priimti perkeliamus prieglobsčio prašytojus.

Pasitarime dalyvavo VSD, Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministerijų, Migracijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovai, penktadienį pranešė VSD.

Pasak pranešimo, sutarta glaudžiai derinti veiksmus tikrinant prieglobsčio prašančių asmenų duomenis, VSD savo ruožtu žada aktyviai dalyvauti perkėlimo procese. Šią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete informaciją dėl pabėgėlių priėmimo pateikęs VSD direktorius Darius Jauniškis žurnalistams sakė, jog bus tikrinamas kiekvienas pabėgėlis.

„Mes tikrinsime visus, taip sutarta su Migracijos departamentu, ir dalyvausime tiesiogiai su Migracijos departamentu. Siųsime savo pareigūnus, esame numatę pareigūnus, kuriuos siųsime tiesiogiai į tuos karštus taškus ir jie tiesiogiai atrinkinės“, - sakė VSD vadovas.

VSD praneša, kad jau šiuo metu konsultuojasi su partneriais, tariasi dėl keitimosi informacija ir kitokio bendradarbiavimo būdų, kad grėsmę valstybės saugumui galintys kelti asmenys į Lietuvą nepatektų.

Pranešime pabrėžiama, kad šiuo metu Europos šalių žvalgybos tarnyboms iškilęs iššūkis identifikuoti susijusius su terorizmu asmenis dideliame prieglobsčio prašytojų sraute. VSD neturi duomenų, kad tarp prieglobsčio prašytojų yra tokių asmenų, tačiau sako, jog negalima visiškai atmesti prielaidos, kad tarp plūstančių prieglobsčio prašytojų gali jų pasitaikyti.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius. Lietuvos Vyriausybė patvirtino šį pasiūlymą, bet pabrėžė, kad pabėgėliai turi būti priimami savanoriškumo pagrindu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

brikui

brikui portretas
Nu kur tu matęs, kad valdžioj sėdintys atsakytų? Jie išsidirbinėja, o savo kailiu atsako šiaip žmogeliai...

brikas

brikas portretas
uz padarytus neteisetus sprendimus teks atsakyti anksciau ar veliau

dk

dk portretas
Tai juk niekas NEZINO kiek jau pripludo i EUROPA teroristu is Al-Qaeda, IS ir kt. Manau, kad sulauksim labai skaudziu pasekmiu. Bus dar ne vienas Londonas, Madridas ar Bologne. Briuselio veikejai, galvokit kaip stabdyti sita orda o ne kvotas dalinkit. Darykit tai, kol dar NELABAI velu!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių