Išskirtinė pažintis su Lietuvos kariuomenės „Vilkais“

Naujosios Lietuvos pėstininkų kovos mašinos, pakrikštytos „Vilkais“, – grėsmingos net sunkiai šarvuotiems taikiniams, pavyzdžiui, tankams.

LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“ kviečia iš arti susipažinti su Lietuvai pritaikytomis vokiškųjų „Boxer“ versijomis.

Vokiečių pėstininkų kovinę mašiną „Boxer“ teko suderinti su Izraelyje pagamintu bokštu „Samson Mk2“. Dalyvaudami Lietuvos surengtoje pirkimo apklausoje, gamintojai skelbė, kad abu ginkluotės gaminiai yra visiškai suderinami. Nors užduotis sujungti šarvuočio korpusą ir bokštą buvo teoriškai apskaičiuota, bet praktiškai ji įgyvendinta pirmąsyk.

Kitam bokštui pritaikytą šarvuočio skylę teko uždengti panaudojus šarvinio plieno plokštę. Tačiau pradėjus gaminti mašiną serijomis, to nebebus, o ir pats bokštas bus labiau prigludęs prie korpuso, netgi gali keistis jo forma. Gamintojas iš Vokietijos pasiūlė pėstininkų kovinę mašiną pavadinti Lietuvos istorijoje, tautosakoje ir karyboje dažnai minimu vardu – „Vilkas“.

Vokietijos ir Izraelio įmonės iki šiol neturėjo papročio į pramoninius bandymus įsileisti žurnalistus. Juk ir gaminys atrodo dar netobulai, ir bandymų metu, ypač per kovinius šaudymus, gali įvykti įvairių netikėtumų.

Derybose dėl galimybės filmuoti pirmąjį lietuviško „Vilko“ prototipą lemiamos reikšmės turėjo visuomenės interesas: sėkmingai pasibaigus deryboms tarp gamintojų ir Krašto apsaugos ministerijos, tai – brangiausias istorijoje Lietuvos kariuomenės pirkinys. Krašto apsaugos ministerijos ir gamintojų sutartis numatė, jog 88 šarvuočiai bus įsigyjami už 385,6 mln. eurų.

Grėsmingi sunkiai šarvuotiems taikiniams

Bokštelyje, be suporintų 30 milimetrų automatinės patrankos ir kulkosvaidžio, sumontuotas ir dviejų prieštankinių raketų „Spike“ paleidimo įrenginys. Lietuvos kariuomenė pageidavo raketų, kurios galėtų naikinti sunkiai šarvuotus taikinius, pavyzdžiui, tankus keturių su puse kilometrų atstumu. Todėl pasirinktos sistemos „Spike LR“ (angl. Long Range, išvertus – tolimojo nuotolio, naikinančios tankus beveik penkių kilometrų atstumu).

Raketos nepigios, viena jų kainuoja dešimtis tūkstančių eurų. Į „Boxer“ „Vilko“ pristatymą Izraelio įmonės atstovai atsivežė dvi raketas. Vieną jų iššovė per bandymus, kitą – per demonstraciją Lietuvos kariuomenės vadovybei. Per bandymus buvo taikomasi į tiesioginio matomumo ribose – už dviejų su puse kilometro – esantį tanko korpusą.

Be įprastinės amunicijos – šarvamušės, skeveldrinės, gali būti naudojama ir programuojama ore sprogstanti amunicija.

Vokietijoje išbandytas šarvuotis yra tik būsimosios lietuviškos pėstininkų kovinės mašinos prototipas. Pasirašius sutartį tarp Krašto apsaugos ministerijos ir gamintojų, planuojama, kad pirmuosius keliolika „Vilkų“ kariuomenės Algirdo ir Birutės batalionai gaus iki 2017-ųjų metų pabaigos.

Plačiau žiūrėkite laidos „Karinės paslaptys“ reportaže.


Šiame straipsnyje: Boxeršarvuočiaikariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku

Puiku  portretas
Atrodo Lietuvos kariuomenė galiausiai įsigys vokiečių gamybos, grėsmingų, šiuolaikiškų ir patikimų kovos mašinų. Didelio pasitikėjimo nekelia tik Įzraelio gamybos kovinis bokštelis ir kaip bus išspręstas pastovus aprūpinimas prieštankinėmis raketomis.

Kujis

Kujis portretas
Kazko ilgai perka, gal aukso saukstai pamaise? Jau senai turejo buti Lietuvoje!

plovykla

plovykla portretas
kiek mums kainuoja vienas suvis?nuo ko ginames?nuo skurdo?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių