Įspėjimas: susilpnėjęs ledas – labai pavojingas

  • Teksto dydis:

Nusistovėjus šiltiems orams, vandens telkinių ledas susilpnėjo, o dideliuose vandens telkiniuose ledo danga suiro arba pasidarė visiškai silpna, penktadienį įspėjo Hidrometeorologijos tarnyba.

Kuršių mariose, kurios jau buvo užšalusios, o ledo storis siekė net iki 10 centimetrų, praėjusią savaitę stiprus vėjas visiškai sulaužė ledo dangą. Kauno marių atskirose vietose ledo storis taip pat siekė iki 10 centimetrų, tačiau šiuo metu jis suplonėjo, susilpnėjo ir tapo labai pavojingas, ant jo užlipti neįmanoma.

Ledas tapo pavojingas ir didesniuose ežeruose. Tik rytų ir šiaurės rytų rajonų mažuose ir vidutiniuose ežeruose, kuriuose ledas yra 12–15 centimetrų storio, jis dar pakankamai tvirtas. Tačiau ir šių ežerų pakraščiai jau atitirpę, todėl elgtis reikia atsargiai.

Meteorologai pabrėžia, kad nereikėtų pasitikėti savo patirtimi – jeigu kažkuriame ežere prieš savaitę ledas buvo visiškai saugus, dabar jis gali būti pavojingas, todėl ledo tvirtumą prieš ant jo lipant būtina tvirtinti kiekvienu atveju.

Ten, kur ledo storis mažesnis kaip 12 centimetrų, nors formaliai ir atitinka nustatytą mažiausio storumo kriterijų, kuris yra 7 centimetrai, ledas yra pavojingas. Net ir ten, kur ledas storesnis kaip 12 centimetrų, reikia būti dėmesingiems, neiti toli nuo kranto, turėti smaigus, virvę.

Prognozuojama, kad ledas turi sustiprėti per savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių