Įspėja: per audrą negalima artintis prie elektros tinklo įrenginių

  • Teksto dydis:

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prašo gyventojų gamtos stichijų metu nesiartinti prie elektros įrenginių ar oro linijų.

Pranešama, jog liepos 28 dieną, ketvirtadienį, antroje dienos pusėje Lietuvos centrinėje bei rytinėje dalyse numatoma audra. Jos metu vėjo greitis gali siekti 15–20 metrų per sekundę, o vietomis jis gali sustiprėti iki 25 metrų per sekundę.

ESO primena, jog pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pateikiame keturis svarbiausius elgesio principus, padėsiančius išvengti skaudžių nelaimių.

Nesiartinkite. Pagrindinis dalykas, kurį turi atsiminti kiekvienas: pastebėjus nutrūkusį laidą ar bet kokį kitą apgadintą elektros įrenginį – transformatorinę, pastotę, − jokiu būdu prie jo nesiartinti. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų taip pat nerekomenduojama artintis ar, juo labiau, jų liesti.

Praneškite. Pastebėjus nutrūkusį laidą, apie avariją svarbu kuo greičiau pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Jei tik įmanoma, venkite artintis prie avarijos vietos, neleiskite prie jos eiti kitiems žmonėms ar gyvūnams ir kuo greičiau skambinkite minėtais telefonais, kad į įvykio vietą būtų nedelsiant išsiųsta operatyvinė komanda. Ji likviduos avarijos padarinius. Elektros tiekimą išoriniame tinkle gali išjungti tik ESO specialistai, jokiu būdu nerizikuokite ką nors daryti patys ir palikite šiuos darbus specialistams.

Judėkite smulkiais žingsneliais arba šuoliukais. Atsidūrus šalia aukštos įtampos šaltinio reikėtų judėti mažais žingsneliais, laikant koją prie kojos. Didesnis pavojus kyla liūties metu, kai žemė ir žolė įmirkusi. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais arba šuoliukais.   Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį.

Iš automobilio – abiem kojomis. Nutrūkęs elektros laidas gali užkristi ant automobilio. Tokiu atveju, jei nekyla kitų pavojų, gali būti saugiau likti automobilyje – guminės jo padangos veikia kaip izoliacinė priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei. Tik svarbu nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių.

Jei iš automobilio vis dėlto reikia išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto abiem kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte smūgio.

ESO atkreipia dėmesį, kad elektros linijų laidus gali nutraukti ne tik vasaros audros ir virstantys medžiai. Siekiant išvengti skaudžių nelaimių, saugumu raginami rūpintis ir gyventojai – tinkamai prižiūrėti ir genėti medžius savo sklype, kad želdinių šakos prie elektros laidų, priklausomai nuo konkrečios linijos įtampos, nepriartėtų arčiau kaip 1-4 metrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių