Įsigaliojo įstatymas, draudžiantis fizinėmis bausmėmis auklėti vaikus

  • Teksto dydis:

Įsigaliojo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, kuriomis uždraudžiamas bet koks smurtas prieš vaikus, įskaitant fizines bausmes.

Kaip BNS informavo Prezidentūroje, pataisas prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė pirmadienį, ir jos įsigaliojo antradienį paskelbus Teisės aktų registre.

Pataisas Seimas priėmė praėjusią savaitę per neeilinę sesiją, sušauktą po keturmečio mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose. Vaiko nužudymu įtariami jo motina ir patėvis.

Pataisos apibrėžia visų rūšių smurtą prieš vaiką: fizinį, psichologinį, seksualinį, nepriežiūrą. Nustatyta, kad „draudžiamas visų formų smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes“,

Nevyriausybininkai skaičiuoja, kad Lietuva tapo 52-ąja šalimi pasaulyje, įtvirtinusią draudimą vaikams taikyti fizines bausmes. Jų sąrašas rodo, kad Latvija fizines bausmes uždraudė 1998 metais, Lenkija - 2010 metais, Estija - 2014 metais. Tačiau toks draudimas įtvirtintas ne visose Vakarų Europos šalyse, tokius siūlymus kol kas atmetė britų ir prancūzų parlamentarai.

Draudimo šalininkai sako, kad bet kokios fizinės bausmės pažeidžia vaikų teises, kenkia jų vystymuisi. Kritikai laikosi pozicijos, kad tokiu draudimu valstybė pernelyg kišasi į šeimos gyvenimą, o dabartinių bendrų įstatymų pakanka bausti už pavojų keliantį smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia ir įstatymo, draudžiančio vairuotojus baust.

Kaunas

Kaunas portretas
Galetu apie vaiku pareigas priimti istatyna
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių