Išduotas pirmasis leidimas požeminio vandens ištekliams naudoti

  • Teksto dydis:

Lietuvos geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (LGT) prieš pusantros savaitės išdavė pirmąjį leidimą gėlo geriamojo požeminio vandens ištekliams naudoti. Jis suteikia teisę UAB „Birštono vandentiekis“ išgauti tokį vandenį Nemajūnų ir Bučiūnų vandenvietėse, esančiose Birštono savivaldybėje.

Gėlo geriamojo požeminio vandens ištekliams naudoti jau nebepakanka tik įregistruoti vandenvietę kaip anksčiau. Reikia gauti ir leidimą, kurį išduoda LGT. Tai nustato neseniai Vyriausybės patikslintos Leidimų naudoti žemės gelmių išteklius išdavimo taisyklės. Jos leidžia kontroliuoti požeminio vandens naudojimą. Dėl neleistinos ir neprižiūrimos jo išteklių eksploatacijos gali pažemėti vandens lygis arba sumažėti patys ištekliai, pablogėti ir požeminio, ir paviršinio vandens kokybė.

Leidimas naudoti gėlo geriamojo požeminio vandens išteklius yra privalomas, jeigu iš telkinio ar vandenvietės išgaunama ar planuojama išgauti daugiau kaip 100 kubinių metrų, o nuo lapkričio 1 d. – daugiau kaip 10 kubinių metrų požeminio geriamojo gėlo ir gamybinio vandens per parą arba vandeniu aprūpinama daugiau kaip 50 asmenų, ir paimtas vanduo naudojamas ūkinei komercinei veiklai. Leidimai išduodami fiziniams ir juridiniams asmenims, pateikus LGT reikiamus dokumentus.

Gausūs gėlo požeminio vandens ištekliai – didžiulis mūsų turtas. Lietuva yra bene vienintelė valstybė Europoje gerti naudojanti tik požeminį vandenį.

Mūsų šalyje gėlas požeminis vanduo išgaunamas iš daugiau nei dvidešimties įvairaus geologinio amžiaus vandeningųjų sluoksnių. Hidrogeologų skaičiavimais, nedarydami žalos aplinkai iš žemės gelmių per parą galime išgauti apie 3,7 mln. kubinių metrų vandens. Dabar sunaudojame tik apie 15–20 proc. galimų naudoti šių atsinaujinančių išteklių.

Žemės gelmių registre, LGT duomenimis, registruotos 2059 gėlo požeminio vandens vandenvietės, kuriose vanduo išgaunamas gėrimo ir buities arba žemės ūkio ir pramonės objektų reikmėms, technologiniams procesams. Jas eksploatuoja 225 ūkio subjektai. 2014 metais iš žemės gelmių buvo išgauta daugiau nei 132 mln. kubinių metrų gėlo geriamojo vandens (vidutiniškai 362,6 tūkst. kub. m per dieną) iš 1485 vandenviečių. Apie 200 vandenviečių šiuo metu nenaudojamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių