Invaziniai augalai sukelia puokštę problemų

Invazinių augalų sėklos lengvai prieinamos sodininkams, bet dažnai nesusimąstoma, kad svetimų šalių augalai, pasodinti Lietuvoje, gali sukelti didelių problemų.

Lietuvos gamtos fondo direktorius Edmundas Greimas sako, kad Lietuvoje skaičiuojama daugiau nei 1300 invazinių augalų rūšių ir apie 550 svetimžemių augalų.

Invaziniai augalai sukelia puokštę problemų: ekonomines, ekologines, socialines ir evoliucines problemas. Evoliucinė problema reiškia, kad invaziniai augalai gali užkirsti kelią natūraliai Lietuvoje augančių augalų evoliuciją ir net sunaikinti kitus augalus.

Lietuvos gamtos fondo direktorius sako, kad žmonės dažnai neįvertina žalos, kurią gali padaryti savo darželyje ar gėlyne pasėję invazinę rūšį.

„Kai kurių augalų vislumas, sėklų, kurias jie reprodukuoja, skaičius, yra didžiulis. Mes tiesiog galime nepastebėti, kad kartais iš mūsų darželio tie invaziniai augalai „pabėga“ į aplinką. Tokiu būdu mes platiname šituos augalus, kurie kelia nemažai problemų savo aplinkoje ir sukuria naujus invazinių augalų židinius“, – pabrėžia E. Greimas.

Aplinkos ministerija yra patvirtinusi invazinių augalų sąrašą, su kuriuo galtie susipažinti čia.

Daugiau apie invazinius augalus ir jų keliamą grėsmę – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Jokie invaziniai augalai nekelia tiek problemų, kiek atsiprašant statytojai, kuriems būtina kiekvieną žalesnį plotelį užasfaltuoti ir užbetonuoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių