Interneto adresai - politinės kovos įkaitai

Iki šiemet vyksiančių Seimo rinkimų liko mažiau nei mėnuo. Oficiali rinkiminė kampanija skaičiuoja tik pirmas dienas, tačiau interneto svetainių puslapiuose politikų reiškiamos nuomonės girdisi jau senokai. Interneto adresų pirkimo naudą pajutę politikai noriai naudojasi naujosiomis technologijomis ir taip siekia sudominti informacijos ieškančią visuomenę.

Lietuvoje populiarėjantį internetinių svetainių vardų pirkimo bumą pajuto ir politikai, ir politinės partijos. Renkant konkretų internetinės svetainės pavadinimą ne visada galima išvysti tai, ko tikimasi. Interneto adreso laukelyje įvedus rinkimai.lt ar balsuok.lt bus matomi ne balsuoti ar rinktis skatinantys projektai, bet konkrečių partijų interneto svetainės.

Pavardė dar ne viskas

Nutarę pasižvalgyti po internetinius puslapius ir pasidomėti tais, kurie ruošiasi ateiti į valdžią, netikėtumų neišvengs.

Tarp politikų sparčiai populiarėjantys internetiniai dienoraščiai, dažniausiai pavadinami jų autorių pavardėmis. Sostinės vadovui Juozui Imbrasui tai jau neprieinama galimybė. Interneto adreso eilutėje įrašę Imbrasas.lt išvysime ne Vilniaus mero interneto svetainę, bet rinkiminį projektą nemalk.lt, kuriame kritikuojamas ir pats sostinės vadovas. Tiesa, kas pastarojo puslapio autorius, iki šiol nežinoma.

„Jūsų nurodytą tinklalapį, kaip ir kitus internete klaidžiojančius juokelius, meras vertina su šypsena. Yra kur kas svarbesnių darbų“,– sostinės vadovo vardu portalui vilniausdiena.lt teigė Vilniaus miesto mero patarėjas Audrius Gelžinis.

Technologijos tarnauja politikai

„Politinių nesusipratimų“ internete galima rasti ir daugiau. Seniai interneto galimybes perpratęs Liberalų ir centro sąjungos vadovas Artūras Zuokas ir jo partija taip pat nevengia naudoti tokių metodų. Į jų partijos svetainę galima patekti ne tik adresu lisc.lt, bet ir surinkus rinkimai.lt. Asmeninę Artūro Zuoko svetainė taip pat turi kelis adresus. Greta visiems žinomo zuokas.lt, galima naudoti avanti.lt. (itališkai – pirmyn. Aut. Past.).

„Esame įžvalgūs ir taikome šiuolaikines technologijas. Turime tokių nuorodų ir daugiau“,– politines realijas dėstė buvęs Vilniaus meras. „Įveskite zuokas.com ir atsidursite nušalintojo prezidento Rolando Pakso puslapyje“,– sakė LiCS lyderis. Šiame puslapyje angliškai pateikiama informacija apie nušalintąjį prezidentą su nuorodomis į enciklopediją „Wikipedia“ labiau primena konkurentų išdaigą nei paties politiko sumanymą.

Pamirštos iniciatyvos

Siekdamos valdžios postų politinės jėgos įvairiais būdais stengiasi rinkėjui ne tik priminti, bet ir pakomentuoti konkurentų nuveiktus „darbelius“ visuomenės labui. Nors paprastai tokiais politiniais žaidimais išsiskiria naujos politinės jėgos, senbuviai stengiasi neatsilikti.

Interneto svetainėje Balsuok.lt galima pamatyti ne tik į tave žvelgiančias vaikų akis (gal tai ženklas, raginantis balsuoti?), bet ir 2004 m. vykusių rinkimų į Seimą biuletenį.

Jame prie trečiu numeriu pažymėtos tuometės Valstiečių ir naujosios demokratijos partijų sąjungos vadovės Kazimieros Danutės Prunskienės puikuojasi širdelė. Pasirinkęs „teisingai“, lankytojas sulaukia pagiriančio komentaro: „Tu mums patinki. Padaryk tą patį spalio 10 d. Ačiū, kad tau rūpi mūsų ir tūkstančių kitų Lietuvos vaikų ateitis. Kai užaugsime, pasirūpinsime tavo senatve :)“.

Kitų 14 rinkimuose konkuravusių partijų pasirinkimas įvardijamas žeminančiais verdiktais: „Leisk pailsėti žmogui. Tvarkai įvesti reikalinga stipri komanda“, arba „Seimas – ne firma. Pasiūlyk jiems įsteigti UAB ir važiuoti į Lenkiją. Mokykloje mums pasakojo, kad ten mažesni mokesčiai“. Kiekvienas jų užbaigiamas pasiūlymu „Bandyk iš naujo“.

Ar dar bus naudojamas ir keičiamas nuo praėjusių Seimo rinkimų neatnaujintas Balsuok.lt teiravomės Valstiečių Liaudininkų Sąjungos vyriausiojo rinkimų štabo nario Tomo Tomilino. „Puslapis buvo skirtas praėjusiems 2004 m. rinkimams, o vėliau nebuvo keistas. Tai buvo jaunimo iniciatyvinės grupės projektas. Ne tik paraginti už ką balsuoti, bet ir kaip raginimas atlikti pilietinę pareigą. Mes planuojame puslapį atnaujinti, bet koncepsija keisis“, - pasakojo LVLS vyriausiojo rinkimų štabo narys.

Erdvės kartais jungia

Interneto svetainių adresai kelia ne tik painiavą informacijos ieškančiam rinkėjui, tačiau pasitarnauja ir kaip erdvė partijų mintims reikšti. Yra vos keletas bendrų, visas politines jėgas jungiančių projektų internete. Tai racionalaus balsavimo sistema internete Manobalsas.lt ir analogų vis dar neturintis Delfi.lt projektas „Balsuok 2008“, apjungęs visas dalyvaujančias partijas, skelbiantis visų jų programas, nuveiktus darbus, kandidatų nuomones šalies gyventojams aktualiais klausimais, rinkimų naujienas, visuomenės nuomonės tyrimus, įvairių balsavimų rezultatus ir statistiką.

Dar vienos iniciatyvos ateitis neaiški. Pirmas dienas skaičiuojantis Kandidatas.lt turėtų skelbti duomenis apie kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą ir savivaldybes bei svarbiausias Lietuvos įmones. Savo šeimininkų tebelaukia Balsuokime.lt, Balsai.lt, Rink.lt, Kandidatai.lt.

Belieka tikėtis, kad rinkimų kovoje dalyvaujantys kandidatai ne tik mosuos špagomis, tačiau ir sugebės rasti bendrų interesų – ne tik po rinkimų formuodami valdančiąją daugumą, bet ir kviesdami rinkėjus apsispręsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių