Internautai įsivėlė į aršią diskusiją: kam taip tyčiotis iš policijos pareigūno?

Virtualioje erdvėje paplito įrašas, kuriame vienas tautietis užfiksavo netinkamą policijos pareigūno elgesį.

„Nuorūką pakelk! Alio!, – tokiais žodžiais prasideda vaizdo įrašas. – Pone pareigūne, ar ne jūsų nuorūka? Aš jus ką tik nufilmavau. Ar normalu, jas mėtyti?“

Į gana sarkatišku tonu užduotą vyro klausimą pareigūnas tyliai atsako „Nenormalu“ ir nuo žemės pakelia numestą nuorūką. „Šiukšlinat viešoje vietoje, pasakykit, kokia jūsų pavardė. Pamatysit save internete,“ – toliau provokuoja filmuojantis vyras. Šiek tiek sutrikęs policininkas filmuojančiajam, kaltinančiam pareigūną netinkamu elgesiu, pasisako ir savo pavardę.


Internete prieš savaitę šiuo vaizdo įrašu pasidalijęs tautietis, matyt, nesitikėjo sukelsiantis tokią erzelynę. Vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 119 tūkst. kartų, o žinutė sulaukė ir daugiau nei 1,7 tūkst. pasidalijimų. Tiesa, daugelis komentatorių stojo į nuorūką numetusio pareigūno pusę.

Visko gyvenime pasitaiko, žmogus juk pakėlė. Ne Seimo narys, pasitaisys.

„Ko taip stumi? Juk negeria viešoje vietoje. Numetė nuorūką, tai ir paėmė. Didvyri, tu. Ir kreiptis, manau, turėtum ne „tu“, o „jūs“, šū*e tu“, – aštriai filmuojančiam žmogui kirto David’as. „Tu gal visą dieną laukei, kad galėtum prie policininko prisikabinti ir internete pasirodyti?“, – klausė Arnoldas. „Pareigūnas tai jau ne žmogus? Operatorius – asilas,“ – antrino Rytis.  „Visko gyvenime pasitaiko, žmogus juk pakėlė. Ne Seimo narys, pasitaisys“, – rašė Antanas.

Atsirado ir daugiau žmonių, kurie piktinosi filmuojančio asmens pašaipiu tonu, kaltino jį patyčiomis, klausė, ar šis gyvenime nėra ant žemės numetęs šiukšlės. „Ką jūs čia šnekate? Kiek jūsų pareigūnai nubaudė už numestą nuorūką? Daug kartų esu per žioplumą nuorūką išmetęs pro važiuojančio automobilio langą, ne kartą numetęs ant kelio pravažiuojant policininkams pro šalį. Juk jie irgi žmonės. Būna užmirštu įsijungti priekinius automobilio žibintus, tai jie patys pasignalizuoja, kad įsijungčiau. Juk ir taip aišku, kad kai nėra šiukšlių dėžės, tai nuorūkos į kišenę neįsidėsi… Turbūt tave pareigūnai yra labai įskaudinę, kad nubėgai nuorūkos filmuoti iš kitos kelio pusės“, – samprotavo Redas.

Visgi kritikos strėlių sulaukė ne tik filmavęs vyras. Į diskusiją įsitraukė Justas. „Šaunuolis vaizdo įrašo savininkas. Tegul ir policininkai elgiasi, kaip norėtų, kad kiti elgtųsi.“ Paulių itin prajuokino pareigūno sutrikimas: „O pasimetęs, visa drąsa išgaravo. Vaiku pavirto – tikri stebuklai.“ „O jei pareigūno vietoje būtumėte  jūs ir jums lieptų pakelti nuorūką?  Tada būtų blogas pareigūnas, visi turime būti pilietiški ir elgtis kultūringai, šaunu, kad operatorius drąsus. Policininkams viskas galima, tad jie kartais ir negražiai elgiasi su piliečiais“, – savo nuomonę dėstė dar vienas internautas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis tikino, kad šį vaizdo įrašą internete jis matė. „Šiuolaikinės technologijos leidžia fiksuoti daug informacijos. Pasitaiko netgi tokių žmonių, kurie seka ir gaudo policijos pareigūnus, nuolat fiksuoja jų pažeidimus. Tarkim, jau prieš 8-erius metus buvo vienas vyras, kuris specialiai darydavo pažeidimus ir filmuodavo policijos pareigūnus. Tuomet pareigūnai nelabai ir mokėjo tokiais atvejais elgtis – jiems buvo keista, kad juos filmuoja, pasitaikydavo įvairių konfliktų. Dabar pareigūnai yra instruktuoti, kaip elgtis viešoje vietoje (aišku, visko pasitaiko)  ir žino, kad juos gali filmuoti“, – aiškino Policijos departamento atstovas ir pridūrė, kad priekaištų dėl numestos nuorūkos policijos pareigūnai sulaukia retai. Paskutinis atvejis buvo užfiksuotas kovo mėnesį, kai pareigūnė Klaipėdoje, liūdininkės teigimu, nuorūkas svaidė į šalikelę. Pareigūnės, kuri reido metu numetė nuorūką, atžvilgiu, anot R. Matonio, buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. „Ji buvo įspėta, kad taip elgtis negalima, nuobaudos greičiausiai negavo,“ – sakė policijos atstovas. Įvertinus pareigūno nusižengimą jam gali būti skirtos įvairios priemonės, tarkim, atliktas tarnybinis patikrinimas ar pradėtas svarstymas etikos komisijoje.

Anot R. Matonio, žmogaus, pamačiusio netinkamą pareigūno elgesį, teisė yra apie tai pranešti policijai, o tai padaryti yra ne vienas būdas – asmuo gali tiesiogiai pranešti pareigūno vadovybei, pranešti portale e.Policija.lt ar Lietuvos policijos „Facebook“ paskyroje. „ Visgi nesinori, kad žmonės pradėtų masiškai persekioti policininkus ir ieškoti priekabių. Pareigūnai yra nuolat raginami elgtis atsakingai, nepažeidinėti taisyklių, bet jie irgi yra žmonės, kurie padaro smulkių pažeidimų,“ – reziumuoja R. Matonis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNAS PARTIZANAI

KAUNAS PARTIZANAI portretas
FILMUOTOJAU PAFILMUOK MANE.SUKISIU TA KAMERA TAU I SUBINE.IR BUSI LANKOMAS KMUK.SLYKSTYNE OPERATORIUS KYPSAS.

saulius

saulius portretas
strybmenciai jauciasi virsesni istatimu nors ira tik buoziu sunys,

Anonimas

Anonimas portretas
Ne apie operatoriu šneka turėtu būti. O kažkodėl puolą jį. Na taip nederamai šnekėjo... Esmę yra tame jog patys pareigūnai jau kelinta kartą per kelis mėnesius yra fiksuojami kaip istatymų pažeidėjai ir tai kažkodėl visai niekam nei motais... Gal vėl liaupsinantis ta pareigūną lauksite kol koks su uniformą girtas perėjoje jūsų vaikus užmuš ir atsipirks kaip visada minimumų.. Šiuo atvejų buvo pažeistaa istatymas ir jei ne tas "erelis" su kamerą taip ir būtų pasibaigę kaip ir visada bėja... Žmogų suluošins iš tarnybos atleis, užmuš, lygtinai gaus... Jūs pabandykite prie jų nuorūką ant žemės numesti arba su alaus butelių iš parduotuvės išeiti rankoję tuoj "ereliai" dirbti pradės ir dar irgi būtinai nufilmuos ir patslpins taip pat pasaulinio tinklo platybėse kokie jie šaunūs kaip jie istatymą gina...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių