Intriga: paveikslo paieškos veda į Ukrainą

"Aš esu pasiryžęs visus savo buvusius ir būsimus darbus skirti Lietuvai", – taip kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis rašė laiške broliui Povilui. Nuo genijaus mirties praėjus daugiau nei 100 metų, M.K.Čiurlionio dailės muziejus yra pasiryžęs surasti ir sugrąžinti Lietuvai dar vieną jo paveikslą "Baladė (Juodoji saulė)".

Paveikslo paieškos atsinaujino

Iš archyvų yra žinoma, kad paveikslas "Baladė (Juodoji saulė)" dingo 1910 m. Tuo metu jo savininkas buvo rusų kompozitorius – Igoris Stravinskis. Kompozitorius paveikslą įsigijo Sankt Peterburge, vėliau persikėlė į Ukrainą, kartu išsivežė ir paveikslą.

"I.Stravinskis ilgą laiką gyveno Ukrainoje, Ustyluho miestelyje. Vėliau jis persikėlė gyventi į Šveicariją. Šaltiniuose yra parašyta, kad išsikraustydamas gyventi į Šveicariją, I.Stravinskis

paveikslą paliko Ustyluho miestelyje. Nuo to laiko paveikslas yra laikomas dingusiu", – teigė dailės muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Nijolė Adomavičienė.
Paveikslo "Baladė (Juodoji saulė)" paieškos buvo pradėtos daugiau nei prieš dešimtmetį. Dailės muziejus tuo metu susirašinėjo su didžiaisiais Ukrainos muziejais, siuntė jiems nespalvotas

paveikslo fotografijos kopijas bei tikrino archyvus. Deja, rezultatai buvo neigiami ir paieškas teko nutraukti.
"Tikėjomės, kad galbūt paveikslą pavyks atpažinti iš nuotraukų. Jis galėjo būti užfiksuotas I.Stravinskio nuotraukose. Deja, fotografijose neradome įamžinto paveikslo", – pasakojo muziejininkė.

Pirktas už 100 rublių

Būdamas gyvas, M.K.Čiurlionis buvo gerai žinomas Rusijoje. Ten jis praleisdavo daug laiko, o ir daugelis jo darbų buvo eksponuojami būtent Rusijos miestuose.
"M.K.Čiurlionio paveikslų vertės niekas negalėtų pasakyti, kadangi jie niekada nebuvo parduodami aukcione. Vis dėlto jų vertė tikrai skirtųsi Rusijoje ir kokioje nors kitoje šalyje. Kadangi kompozitorius buvo žinomas Rusijoje, ten jo darbų vertė, mano nuomone, būtų gana didelė", – tvirtino pašnekovė.
Kiek galėjo būti vertas paveikslas "Baladė (Juodoji saulė)"? "Kažkada radome tokį užrašą, kuriame buvo parašyta, jog Aleksandras Benua šitą paveikslą nupirko už 100 rublių", – teigė N.Adomavičienė.

Paieškas parėmė valstybė

Paveikslo paieškoms muziejus gavo paramą iš Kultūros ministerijos. Tiesa, vietoj prašytų 10 tūkst. litų, muziejų pasieks tik 5 tūkst. litų. Ar gautas mažesnis finansavimas netaps kliūtimi ieškant paveikslo?

"Ukrainoje radome pigių viešbučių, todėl tikrai užteks tų pinigų, kuriuos gavome. Na, o jeigu kas, tai jau muziejus dengs kitas išlaidas, – patikino pašnekovė. – Į Ukrainą vyksime automobiliu. Mūsų komandą sudarys keturi asmenys."

Anot muziejininkės, pati paieškos procedūra – labai kruopšti. Reikia vykti į muziejų, archyvą ir dar klausinėti apylinkėse gyvenančių žmonių. Vis dėlto patys svarbiausi – archyvai.
"Kartais pasitaiko, dažniausiai kaimeliuose, kad žmogus turi paveikslą, bet jis nieko apie jį nežino, – tvirtino pašnekovė. – Paveikslas guli kažkur palėpėje, o tas žmogus nė nenutuokia, ką turi."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių