Ieškos, kuo pakeisti motinystės atostogų išeinančią E. Žiobienę

Seimo valdyba turės apsispręsti, kas pavaduos motinystės atostogų išeinančią vaiko teisių apsaugos kontrolierę Edita Žiobienę. Greičiausiai ją pakeis Seimo arba lygių galimybių kontrolierius. Tačiau E. Žiobienė nuogąstauja dėl parlamente svarstomų pasiūlymų mažinti kandidatams į vaiko teisių apsaugos kontrolierius keliamus reikalavimus.

E. Žiobienė teigia kol kas dar nežinanti, kiek laiko praleis motinystės atostogose. „Planas būna aiškus tada, kada yra konkretu. Čia gali svajoti, planuoti vienaip ar kitaip, tai priklauso ir nuo žmonių sveikatos, ir nuo visų galimybių. Bus matyti“, – DELFI sakė E. Žiobienė.

Pagal įstatymą E. Žiobienė motinystės atostogų gali išeiti jau dabar, bet dar kurį laiką ketina skirti pradėtų darbų užbaigimui.

Sužinojęs apie E. Žiobienės nėštumą, Seimas turėjo keisti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstatymą. Iki šiol įstatymas nenumatė kontrolieriaus pavadavimo reglamentavimo. Seimas apsisprendė, kad vaiko teisių apsaugos kontrolieriui atostogaujant, sergant, būnant motinystės atostogose, jį pavaduoja Seimo kontrolierius arba lygių galimybių kontrolierius. Kas pavaduoja vaiko teisių apsaugos kontrolierių, sprendžia Seimo valdyba.

Įstatymas taip pat numato galimybę Seimui nustatytam terminui į šias pareigas skirti asmenį, atitinkantį vaiko teisių apsaugos kontrolieriui keliamus reikalavimus. Tam reikėtų viso Seimo apsisprendimo.

Pagal įstatymą vaiko teisių apsaugos kontrolierių siūlo Seimo pirmininkė. Seimo pirmininkės Irenos Degutienės atstovas spaudai Juozas Ruzgys aiškina, kad E. Žiobienė visų pirma turės kreiptis į Seimo valdybą. Tada I. Degutienė prašys Seimo Žmogaus teisių komiteto rekomendacijos, ką siūlyti E. Žiobienei pavaduoti. Seimo valdyba apsispręs gavusi komiteto rekomendacijas.

Įstatymo pataisose – Garliavos aidas

E. Žiobienei nerimą kelia pasiūlymas mažinti kontrolieriui keliamus reikalavimus. Šiuo metu kandidatas į vaiko teisių apsaugos kontrolierius turi turėti teisinį išsilavinimą. Seimo narys Saulius Stoma įregistravo įstatymo pataisas, leidžiančias kontrolieriaus pareigas užimti ne tik teisinį, bet ir psichologinį ar sociologinį išsilavinimą turintiems asmenims.

„Įtvirtinus šiuo projektu siūlomas nuostatas, daugiau skirtingų profilių ir patirties turinčių specialistų galėtų užimti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

„Čia yra labai didelė bėda. Atvirai siūloma, kad būtų psichologas, nereikėtų teisinio išsilavinimo, kad stažo užtektų 5 metų. Man truputėlį neramu – galbūt yra koks nors žmogus, kuris neatitinka tų reikalavimų, bet norėtų“, – pasiūlymą komentavo E. Žiobienė.

E. Žiobienė atkreipia dėmesį, kad šiandien įstaiga nagrinėja įvairius skundus ir atlieka tyrimus, tad kontrolieriui teisinis išsilavinimas yra būtinas. Kontrolierės teigimu, teisinio išsilavinimo nereikėtų, jei keistųsi įstaigos kompetencija: pavyzdžiui, ji konsultuotų ir šviestų visuomenę.

E. Žiobienė mano, kad teisinio išsilavinusio neturintį žmogų būtų buvę galima lengviau paveikti Garliavos istorijoje. Kontrolierė sakė tuomet patyrusi spaudimą suabejoti teismo sprendimu.

E. Žiobienę palaiko ir Žmogaus teisių komitetas. „Komitetas laikėsi nuomonės, kad tai itin svarbi institucija ir kad vaiko teisių apsaugos kontrolieriui turi būti keliami patys aukščiausi reikalavimai: ir dėl patirties, ir dėl išsilavinimo, ir dėl kitų aspektų“, – sako komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Jis apgailestauja, kad Seimas apsisprendė dėl to diskutuoti ir klausimo svarstymą perdavė Socialinių reikalų ir darbo komitetui. „Čia konkretus vieno parlamentaro (S. Stomos - DELFI) pasiūlymas. Gal jis su humanitariniu išsilavinimu, gal kartais galvoja, kad jau pats buvęs Garliavoje, tad jau žino, kaip vaiko reikalus spręsti. Kadangi po Seimo rinkimų liks be darbo, galės pretenduoti, gal dar dėl kitų asmenų tokius reikalavimus ir siūlo mažinti“, – S. Stomos pasiūlymą ironiškai vertino A. Lydeka.

Socialinių mokslų daktarė, sociologijos ir teisės mokslus baigusi E. Žiobienė vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas eina nuo 2010 m. Įsismarkavus vadinamajam pedofilijos skandalui E. Žiobienė buvo parašiusi atsistatydinimo pareiškimą, tačiau Seimas jos neatleido.


Šiame straipsnyje: Edita Žiobienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

be

be portretas
komentarų...ji bus motina ???

pavaduoti

pavaduoti portretas
gal Levaste sutiktu?

ragana

ragana portretas
Apie ją kaip apie mirusį- nieko...
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių