I.Degutienė: dalis emigrantų tikrai grįš

Dalis pastaraisiais metais iš Lietuvos emigravusių žmonių tikrai grįš, įsitikinusi Seimo vadovė Irena Degutienė.Tuo metu Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Regina Narušienė tvirtina, kad tai priklausys nuo pačios Lietuvos veiksmų.

„Pirmoji Lietuvą užgriuvusių ekonominių sunkumų apraiška – padidėjusi emigracija. Tačiau tai laikinas reiškinys, bendro darbo dėka atsistosime ant tvirtų ekonominio pagrindo kojų ir dalis žmonių, kurie yra išvykę, grįš į Lietuvą“, - antradienį sakė I.Degutienė, sveikindama Seime prasidėjusį 14-ąjį Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimą.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie lietuviai, studijavę užsienyje ar pasibaigus jų terminuotoms darbo sutartis, parvyksta namo ir įsidarbina čia net už gerokai mažesnį atlyginimą. Tačiau didesnės grįžtančiųjų bangos dar reikės palaukti.

"Asmeniškai pažįstu ne vieną žmogų, kuris grįžo už gerokai mažesnį atlyginimą čia dirbti, nei, tarkime, gyvendamas Jungtinėje Karalystėje ar kitoje valstybėje, - antradienį Seime žurnalistams sakė Seimo vadovė. - Bet tas didesnis sugrįžimas, be abejo, greičiausiai gali būti, kai Lietuva ekonomiškai bus gerokai stipresnė nei šiandien yra, kada pradės nedarbas mažėti, kada pradės trūkti kvalifikuotos darbo jėgos, nors kai kuriose sferose ir šiandien jau trūksta aukštos kvalifikacijos darbo jėgos ir dėl to mūsų žmonės, kuris buvo išvykę, parvažiavo. Bet kita didesnė banga turėtų būti, kai mes čia stabiliau atsistosime ant kojų.

„PLB valdybos pirmininkė R.Narušienė pasakojo prieš ketverius-penkerius metus atlikusi naujųjų emigrantų apklausą, ar jie planuoja kada nors grįžti į Tėvynę.“Atsakymas 97-98 proc. buvo - „taip“. Bet jie negalėjo atsakyti, kada. Klausiau, kas turėtų įvykti, kad jie grįžtų, tačiau jie nežinojo, ką atsakyti. Dalis sakė, kad kai surinks užtektinai lėšų, kai gaus pensiją ar kas nors kitas pasikeis, bet dauguma nežinojo", - teigė R.Narušienė.

Jos tvirtinimu, emigrantų grįžimas priklausys nuos Lietuvos valdžios politikos.„Aš sakyčiau, tai priklausys nuo Lietuvos - ar ji iš tikrųjų nori pakviesti juos grįžti, ne vien kalbėti, o veiksmais įrodyti, kad jie laukiami“, - sakė PLB valdybos pirmininkė.Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais iš Lietuvos emigravo 34,7 tūkst. gyventojų, 2010 metais - 83,2 tūkst., 2011 metais - 53,9 tūkst. žmonių.Pernai į Lietuvą grįžo 14 tūkst. Lietuvos piliečių, tai sudaro 89,3 proc. visų imigrantų. 2007–2010 metais per metus į šalį vidutiniškai grįždavo daugiau nei 5 tūkst. Lietuvos piliečių.

Vilniuje, parlamento rūmuose, antradienį pradėjo posėdžiauti PLB Seimas. Jo posėdžiai vyks iki penktadienio, į jį susirinko apie 190 lietuvių iš įvairių žemynų ir valstybių.Bus renkama nauja PLB valdyba, aptartos bendruomenės aktualijos, ateities planai, lietuvių švietimas bei lietuvių žiniasklaida užsienyje, ryšiai su gimtine ir jos institucijomis, dabartinė emigracijos raidą, dvigubos pilietybės klausimas.

Pasaulio lietuvių bendruomenė taip pat planuoja diskusijas dėl jos rengiamo Konstitucijos pataisos projekto, kuriuo būtų įteisinama dviguba pilietybė.

Pasaulio lietuviai siekia galimybės išlaikyti Lietuvos pilietybę įgaunant kitos valstybės pilietybę, tačiau įstatymas dvigubą pilietybę išvykusiems po 1990 metų nepriklausomybės atkūrimo leidžia tik atskirais atvejais.Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas yra šaukiamas kas treji metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas UK

Romas UK portretas
Nelysk i sikta emigrantams, kol tu valdzioje tikrai negris! Gal vardan Lietuvos ateities eik i pencija ir anukus augink.

Kęstas

Kęstas portretas
Daug dėmesio skiriame propagandai, kad tik kas nors grįžtų. Štai jos perlai: _...niekada nesukurs tokio stipraus emocinio ryšio kaip dabar vyraujanti kur kas natūralesniais ryšiais grindžiama tautinė tapatybė ir neskatins taip aukotis dėl bendruomenės kaip tai geba padaryti tautinės bendrystės ir ištikimybės saitai._ I.Degutienė su vyru ir sūneliu Snore, ponas Kreivys su mamyte mokyklose išnešė tiek mūsų milijonų, taip sunkiai nešė, aukojosi tautai... O kiek dar nežinomų šios kovos dalyvių. Smetonos laikais sakydavo: viskas liaudžiai, viskas tautai (!), o artojui nuogi pautai. Tik ir tuos pautus dabar nupjaus piktybinio prostatos vėžio profilaktikai. Ir medicina dabar tarnauja tik tautai (tai yra, kiekvienas gydytojas tarnauja sau). Daug kyšių neduosi, pagydys pagal praeito amžiaus (o gal net Viduramžių) metodus. Viskas pas mus tautai. Viskas.

as

as portretas
Naivuole, o ka daro ponia Degutiene kad zmones griztu atgal.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių