I.Degutienė: abejoju, ar prezidentė pasitiki Vyriausybe

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį kelia abejonių, ar ji pasitiki šia Vyriausybe, sako Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Aš labai apgailestauju dėl tokio prezidentės sprendimo, kuris dar labiau didina politinę įtampą ir sukelia abejonių, ar tikrai prezidentė pasitiki šia Vyriausybe“, - komentuodama prezidentės sprendimą pirmadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat sakė nematanti kitos išeities, kaip skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Po tokio sprendimo man kaip Seimo pirmininkei aišku, kad pagal darbus, pagal projektus, kurie teikiami pavasario sesijai, atsakingo darbo nebus, tai bus interpeliacijos ir didelis chaosas ir Seime, ir visuomenėje, todėl aš nematau šitam Seimui kitos išeities, kaip geranoriškai teikti nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų“, - sakė parlamento vadovė.

„Kad tas darbas (parlamente - red.) būtų darnus, aš nematau jokių galimybių“, - pridūrė Seimo pirmininkė, sakydama, jog pirmiausia pirmalaikių rinkimų būtinybe ji bandys įtikinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partiją.

„Aš pirmiausia bandysiu įtikinti TS-LKD frakciją ir partiją, kad toks sprendimas būtų savalaikis ir reikalingas, pabrėžiu, ir darbui Seime, ir politinio stabilumo vardan valstybėje“, - sakė I.Degutienė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, jog netenkins TS-LKD pirmininko premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti liberalcentristų deleguotą vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.

Vidaus reikalų ministrą poste prieš premjero valią palikusi prezidentė D.Grybauskaitė taip pat tvirtino, kad pati Vyriausybė turi apsipręsti, ar nori dirbti toliau. „Nedalyvausiu koalicijos partnerių priešrinkiminiuose apsistumdymuose“, - sakė ji.

Prezidentė teigė mananti, kad valdančioji koalicija ir Vyriausybė turėti dirbti iki kadencijos pabaigos ir pabrėžė strateginiais klausimais palaikanti valdančiuosius.

„Mano manymu, ši koalicija ir Vyriausybė gali ir turi dirbti iki kadencijos pabaigos. Liko tik septyni mėnesiai. O ar nori dirbti kartu turi apsispręsti patys. Jeigu to nesugeba, ginčą gali spręsti politinėmis priemonėmis Seime. Atsižvelgdama į visas aplinkybes šiame ginče tarp koalicijos partnerių nepalaikau nė vieno iš jų“, - sakė D.Grybauskaitė.

Vyriausybės vadovas teikimą atleisti vidaus reikalų ministrą prezidentei perdavė praėjusį antradienį, teigdamas, kad šis suklydo atleisdamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus.

R.Palaitis FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, gavęs Valstybės saugumo departamento medžiagą. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.

Teikti R.Palaičio atleidimą premjerui siūlė ir Seimo Antikorupcijos komisija. Atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo komisija nusprendė, kad ministras pareigūnus atleido be pagrindo. Be to, jis esą galėjo turėtų asmeninių-partinių motyvų, kad pareigūnai nebedirbtų. R.Palaitis tokius kaltinimus atmeta.

Šalies Konstitucija numato, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų, t.y. ne mažiau 85 Seimo narių balsų dauguma. Seimo nutarime ar Respublikos Prezidento akte dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nurodoma naujo Seimo rinkimų diena. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as uz

as uz portretas
as uz 100%, uzkniso

Kas belieka

Kas belieka portretas
Palaikau Degutienę, opozicijai svajonė išsipildys, o rudukai rinkėjai, kaip graužė taip ir grauš barankas.

negerai

negerai portretas
rengti pirmalaikius rinkimus, kiek jau čia liko iki jų. Palaitis turi pats atsistatydinti
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių