Į valstybės pensiją pretenduos ne visi muitininkai?

  • Teksto dydis:

Finansų ministerija nepritaria Seime svarstomam siūlymui, kad visi atitinkamą stažą turintys muitinės pareigūnai galėtų pretenduoti į valstybinę pensiją.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, valstybinės pensijos, kompensacijos žuvimo ar sužeidimo atvejais numatomos tik muitinės mobiliųjų grupių bei postų pareigūnams, taip pat atliekantiems kriminalinę žvalgybą arba ikiteisminį tyrimą.

Ministerijos parengta neigiama Vyriausybės išvada argumentuojama Konstitucinio Teismo nutarimu, kad valstybinės pensijos savo prigimtimi ir pobūdžiu skiriasi nuo valstybinio socialinio draudimo senatvės pensijos, taip pat nuo kitų valstybinio socialinio draudimo pensijų.

Anot projekto, pareigūnų ir karių valstybinės pensijos paskirtis, be kita ko, yra atlyginti už sudėtingą, atsakingą, dažnai rizikingą ir pavojingą asmens tarnybą valstybei, todėl įstatymų leidėjas galėjo pasirinkti - nustatyti ar nenustatyti, kad muitinės sistemoje tam tikras pareigas ėjusiems pareigūnams būtų skiriama pareigūnų ir karių valstybinė pensija.

"Neatsižvelgus į pareigūnų tarnybos specifiką, konkrečių pareigų pobūdį ir kitas reikšmingas aplinkybes, tokios pensijos skyrimas ir mokėjimas taptų privilegija ir toks pensinis aprūpinimas pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją (...) negalėtų būti laiduojamas. Šie principai taikytini nustatant pareigūnams ir kitas socialines garantijas", - sakoma išvadoje, kurią parengė Finansų ministerija.

Šią išvadą ministrų kabinetas numato tvirtinti posėdyje trečiadienį.

Trys Darbo partijos parlamentarai yra pasiūlę visiems atitinkamą stažą turintiems muitinės pareigūnams leisti pretenduoti į valstybinę pensiją. Pataisas inicijavę Virginija Baltraitienė, Dangutė Mikutienė ir Viktoras Fiodorovas sako taip siekiantys suvienodinti visų muitinės pareigūnų socialines garantijas.

"Skirtingas muitinės pareigūnų statusas, susijęs su minėtomis socialinėmis garantijomis, sukelia ir personalo administravimo problemų. Nereti atvejai, kai muitinės postų pareigūnai, pagal savo kvalifikaciją tinkantys dirbti sudėtingesnį ir atsakingesnį darbą muitinės administracijoje, to atsisako tik dėl to, kad nenori prarasti teisės gauti pareigūnų valstybinę pensiją", – teigiama pataisų aiškinamajame rašte.

Šiuo metu pareigūnų ir karių valstybinė pensija skiriama ir išmokama išėjusiems iš tarnybos pareigūnams ir kariams, ištarnavusiems vidaus reikalų, valstybės saugumo, krašto apsaugos sistemose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Kalėjimų departamente ar jam pavaldžiose įstaigose ir valstybės įmonėse, muitinės sistemoje – dirbusiems muitinės mobiliosiose grupėse ar muitinės postuose arba atlikusiems kriminalinę žvalgybą ir arba ikiteisminį tyrimą 20 ir daugiau metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turetu buti nustatyta teisybe

Turetu buti nustatyta teisybe  portretas
Aplamai visuose tarnybuose i ankstesne pencija tai sulaukus 20m stazo turetu pretenduoti tik tie pareigunai kurie susyja su tiesioginiu pareigu vygdimu .O aptarnaujantis personalas ,ukio dalys personalo skyriai ,migracijos ,licenziju ,stabo turetu iseiti kaip visi sukakus senaties pencijoms .O yra atbulai kas nesioja uniforma rizikuoja sveikata ,givybe gauna kapeikines pencijas ...Ir duoti dirbti jaunimiui kad maziau migruotu ,kiek yra uzsisedeja visokiu valdininku ,pareigunu kurie dirba be jokiu perspektyvu tik uzima vieta ir gauna solidzia alga ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių