Į tikslines vietas įstojusiems studentams darbo vieta – garantuota?

  • Teksto dydis:

Į tikslines studijų vietas įstoję studentai galės atsikvėpti lengviau. Mat tokį studijų finansavimą gavusiems jau nuo rugsėjo bus suteikta ne tik galimybė studijuoti paklausiausias specialybes Lietuvoje, bet ir iš karto po studijų lauks garantuota darbo vieta.

Kas yra tikslinis finansavimas?

Tikslinė studijų vieta, arba tikslinis studijų finansavimas, – tai valstybės parama stojantiesiems į aukštųjų mokyklų studijų programas, rengiančias valstybėje paklausiausius specialistus. Naudinga tai, kad toks studijų finansavimas gali būti skiriamas ne tik pirmų, bet ir aukštesnių kursų studentų studijų kainai kompensuoti ir jų studijoms tęsti.

„Tokios studijos yra patrauklios pirmiausia todėl, kad pasirašius trišalę studento, aukštosios mokyklos ir darbdavio sutartį, studentui skiriamas valstybės finansuojamas studijų krepšelis, t. y. visą studijų laikotarpį studentui už jas nereikia mokėti. Be to, baigus tikslinio finansavimo studijas įgyjama perspektyvi specialybė ir suteikiama darbo vieta ne trumpesniam kaip 3 metų laikotarpiui“, – sakė dr. Remigijus Bubnys, Šiaulių universiteto studijų prorektorius.

Paprasčiau įsitvirtinti darbo rinkoje

Tikslinio finansavimo vietos kasmet skiriamos toms Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų programoms, kurias rengiančių specialistų poreikis yra didžiausias šalyje. Todėl baigus tokias studijas paprastai išvengiama varginančios darbo paieškos, be to, jaunam specialistui suteikiamos puikios karjeros galimybės.

„Esant specialistų trūkumui paklausiausias specialybes baigę absolventai įgyja ryškų pranašumą darbo rinkoje. Tokių specialybių atstovams paprastai siūlomas ir didesnis atlygis už darbą bei suteikiamos kitos garantijos“, – pasakojo Šiaulių universiteto karjeros konsultantė Sigita Gintilaitė.

Gera žinia ir tai, kad pildydami prašymus dėl tikslinio finansavimo stojantieji patys gali nurodyti įmones ar įstaigas, kuriose studijų metu norėtų atlikti praktiką, o vėliau, baigę studijas, jose ir įsidarbinti.

Studijos orientuotos į šiandienos poreikius

Aukštosios mokyklos paprastai sudaro sutartis su tomis šalies ar regiono įstaigomis, kuriose tokių specialistų trūksta labiausiai. Darbdaviai, sudarę sutartis su aukštąja mokykla, dažnai ir patys yra suinteresuoti dalyvauti studijų procese, kadangi jiems aktualu kuo greičiau užpildyti trūkstamų specialistų gretas.

Įsitraukę į studijų procesą darbdaviai padeda tobulinti jiems reikalingus specialistus ruošiančias studijų programas bei orientuoti būsimus specialistus į šiandienos darbo rinkos poreikius. „Tokiu būdu stengiamės adaptuoti studijų programas pagal įmonių poreikius ir kartu išspręsti įmonėms reikalingos kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą“, – sakė dr. R. Bubnys.

Galimybė kraštui išlaikyti gabiausiuosius

Tikslinio finansavimo studijos naudingos ir kraštui, kadangi jos leidžia išlaikyti gabiausius krašto žmones. Dažnai abiturientai, baigę studijas mažesniame mieste, patraukia laimės ieškoti į didžiuosius miestus ar net užsienį, kur, anot jų, didesnės karjeros galimybės. Pasinaudoję tikslinio finansavimo galimybe, anksčiau savame krašte sau vietos neradę jaunuoliai turi galimybę grįžti į savo gimtąjį miestą ir studijuoti nemokamai, o po studijų – dar ir gauti gerai apmokamą darbą.

„Stengiamės iš­lai­ky­ti talentingą jau­ni­mą Šiau­liuo­se. Norime, kad kuo ma­žiau jau­nų žmo­nių išvažiuotų į ki­tus Lietuvos mies­tus ar net svetur. Tikime, kad tokiu būdu gabūs jaunuoliai kurs ateitį gimtajame mieste, o šis bus gyvybingesnis, su daugiau jaunimo ir kvalifikuotų, ge­rų dar­buo­to­jų“, – kalbėjo Šiaulių savivaldybės meras Artūras Visockas.

Laisvos vietos paklausiose studijų programose

Pasibaigus antrajam stojimo etapui į aukštąsias Lietuvos mokyklas ir vis dar neradusiems savo vietos reikėtų suskubti – iš šiemet skirtų 52 vietų Šiaulių universitete dar yra likusios 24 laisvos tiksliniu būdu finansuojamos studijų vietos. Prašymus dėl tikslinio finansavimo visi norintys gali teikti per papildomąjį priėmimo etapą, kuris vyks rugpjūčio 6–8 d.

Tikslinis finansavimas Šiaulių universitete iš viso skirtas 8 studijų programoms: pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo programai, integruotų gamtos mokslų pedagogikai, specialiajai pedagogikai, statybos inžinerijos, mechanikos inžinerijos programoms, informatikai ir menų studijoms.

„Rekomenduojame rinktis itin populiarias mechanikos inžinerijos ir statybos inžinerijos studijų programas. Studentai, baigę 3,5 metus trunkančias inžinerines studijas, galės būti garantuoti dėl darbo vietos, kadangi inžinierių poreikis Lietuvoje yra didžiulis“, – sakė dr. R. Bubnys.

Suklusti turėtų ir tie, kuriems patinka gamtos mokslai ir darbas mokykloje. Šiemet universiteto parengtai naujai ir perspektyviai studijų programai – integruotų gamtos mokslų pedagogikai – Švietimo ministerija skyrė net 14 tiksliniu būdu finansuojamų vietų. Toks numatytų tikslinių vietų skaičius patvirtina, kad gamtos mokslų pedagogų trūksta jau dabar, vadinasi, paklausią specialybę įgiję universiteto absolventai lengvai ras darbo Lietuvos savivaldybės mokyklose ir neformaliose įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių