Į Sibirą – aplankyti prezidento A.Stulginskio tremties vietų

Devyni Lietuvos visuomenės ir politikos veikėjai ketvirtadienį išvyksta į ekspediciją Sibire aplankyti tarpukario Lietuvos prezidento Aleksandro Stulginskio tremties vietų ir prisidėti prie jo atminimo įamžinimo.

Pasak ekspedicijos vadovo Gerimanto Statinio, kelionė užtruks beveik dvi savaites, jos dalyviai į Lietuvą grįš rugpjūčio 28 dieną.

„Autobusiuku važiuojame į Rygą, iš Rygos skrendame į Maskvą, iš Maskvos - į Krasnojarską. Krasnojarske mus pasitiks lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Rasiulis“, – sakė G.Statinis.

Vienu pagrindinių kelionės tikslų bus Nyžnyj Ingaš mieste esančio muziejaus aplankymas ir eksponatų iš Lietuvos perdavimas.

„Skaitmeninėje laikomenoje vežame informaciją, paimtą iš KGB ypatingojo archyvo, viskas yra rusų kalba, taip pat vežame atspausdintą medžiagą, vežame “lapteviečių„ perduotą Rūpintojėlį, signatarų namai perdavė A.Stulginskio paveikslą, A.Stulginskio universitetas - tautinę juostą“, - pasakojo ekspedicijos vadovas.

„Tuos suvenyrus paliekame muziejuje. Bandome suorganizuoti nedidelę spaudos konferenciją, turime vietos spaudos kontaktus. Kad vietos spauda ir valdžia žinotų, kad atvykome atminti būtent A.Stulginskio“, - kalbėjo jis.

Vėliau, pasak G.Statinio, ekspedicijos dalyviai aplankys dar kelias su A.Stulginskio ir kitų garsių lietuvių tremtimi susijusias vietas.

Iš viso į ekspediciją vyks devyni žmonės, tarp jų dvi moterys.

Kelionę į lietuvių tremties vietas globoja A.Stulginskio Čikagoje gyvenanti dukra Aldona Stulginskaitė- Juozevičienė ir Seimo pirmiminkė Irena Degutienė.

A. Stulginskis buvo ryškus tarpukario Lietuvos valstybės veikėjas, 1918 metų Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signataras, Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, Steigiamojo Seimo pirmininkas ir Respublikos prezidentas.

1941 metų birželio 13 dieną jis okupacinės sovietų valdžios buvo suimtas ir ištremtas į Krasnojarsko kraštą, o Lietuvą grįžo 1956 metais.

Antrasis Lietuvos prezidentas sulaukęs 84-erių 1969 metais mirė ir buvo palaidotas Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
organizuojam prezidento adamkuso gyvenimo vietoms aplankyti?

kažkas

kažkas portretas
kažkas priėjo prie valdiškų pinigėlių ir susioganizavoneblogas atostogas. Kitais metais bus atosgos JAV, kur gyveno A.Smetona.

BAIKIT MULKINTI ZMONES

BAIKIT MULKINTI ZMONES portretas
VISOS SITOS"ekspedicijos" pasidaro sau prasmatnes atostogas biudzetiniu pinigu saskaita. TAS Stungilskis ir jo vietos tai tik prielaida, kad ishvogti ish biudzeto simtus tukstancius ir pasidalinti su tais, kurie jiems situs biudzetinius pinigus paskyre. JIE TURI BUTI VEZAMI I LUKISHKES, BET I KRASNOJARSKA. BET SITOJ KRIMINALINEI SANTVARKOJ VALDO VAGYS BET NE DORUS ZMONES, TODEL TEISYBES DAR ILGAI NEBUS. Jurijus Subotinas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių