Į Pabradės poligoną bus tiesiamas geležinkelis

Vyriausybė trečiadienį patvirtino planus tiesti naują pusės kilometro ilgio geležinkelį į Švenčionių rajone įsikūrusį Pabradės karinį poligoną.

Projektas iš viso kainuos apie milijoną eurų. Geležinkeliai dažnai naudojami karinei technikai pervežti.

Ministrų kabinetas pavedė Krašto apsaugos ministerijai prižiūrėti darbus bei numatyti jų finansavimo šaltinius. Vadinamosios rusiškos 1520 mm pločio vėžės kelias bus linijos Naujoji Vilnia–Turmantas–Latvijos siena atšaka ir bus tiesiamas nuo 51-o kilometro.

„Tai yra strateginis projektas, padeda sąjungininkų atvykimui (...) Padeda ir kaip logistinis sprendimas nuolatiniam judėjimui, kuris vyksta tarp poligonų Rukloje ir Pabradėje, kad ir tuo būdu būtų nukraunami keliai, pagerinama gyvenimo kokybė Pabradėje“, – Vyriausybės posėdyje sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Nutarimo esmė yra, kad reikia kuo skubiau įrengti vieną atšaką į Pažeimenę, kuri būtų taip pat naudojama ir Krašto apsaugos ministerijos. Laikas spaudžia (...) Tiesiog reikia priimti sprendimą dėl pačio objekto statybos“, – antrino susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Vyriausybės nutarime rašoma, kad naujas kelias turi būti nutiestas iki 2020 metų vasario 1 dienos, jei reikės, jame bus įrengta signalizacija, ryšių, elektros tiekimo, eismo valdymo sistemos, rekonstruota pervaža.

Naują geležinkelį planuojama išbandyti 2020 metų pradžioje per Lietuvoje vyksiančias didelio masto karines pratybas „Defender 2020“.

Numatoma, kad mokymų metu Lietuvos ir sąjungininkų kariai sunkiąją karinę techniką ir kitą įrangą į šalia Pabradės esantį generolo Silvestro Žukausko poligoną veš geležinkeliu, o ne poligono keliais.

Geležinkelio į poligoną tiesimas bei sistemų įrengimas – apie 720 tūkst. eurų – bus finansuojamas iš Krašto apsaugos ministerijos asignavimų. Pervažos rekonstrukcijai reikalingi apie 240 tūkst. eurų bus skirti lygiomis dalimis iš ministerijos asignavimų ir valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ lėšų.

Siekiant užtikrinti NATO pajėgų kovinę parengtį, ateityje kasmet planuojama organizuoti karinių pajėgų perdislokavimo geležinkeliais pratybas, rašoma Vyriausybės nutarime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių