Į Lietuvą atvyksta žydus per karą gelbėjusio japonų diplomato Č. Sugiharos sūnus

  • Teksto dydis:

Į Vilnių ketvirtadienį atvyksta garsaus Japonijos diplomato Chiunės Sugiharos (Čijunės Sugiharos), karo metu gelbėjusio žydus, sūnus Nobuki Sugihara.

Penktadienį Ch.Sugihara Prezidentūroje dalyvaus apdovanojimų už nuopelnus žydų bendruomenei teikime. Šeštadienį N.Sugihara skaitys pranešimą fastivalio „nowJapan 2014“ programoje „Neregėta Japonija“, dalyvaus žydų genocido aukų dienos minėjimo renginiuose, lankysis Kauno IX forte bei savo tėvo Ch.Sugiharos namuose, praneša organizatoriai.

Taip pat N.Sugihara Nacionalinėje dailės galerijoje šeštadienį susitiks su visuomene, pasakos prisiminimus apie tėvą bei  šeimos istoriją. N.Sugiharos vizitą į Lietuvą organizuoja Lietuvos žydų bendruomenė ir festivalio „ nowJapan 2014” organizatoriai.

Ch.Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais reziduodamas Kaune rezidavęs sugebėjo išgelbėti beveik 6 tūkst. litvakų. Kaip pažymi organizatoriai, Japonijos diplomatas rizikuodamas ne tik karjera, bet savo šeimos gyvybėmis, išduodavo vizas, leidžiančias persekiojamiems litvakams saugiai nukeliauti į Japoniją. 1985 metais diplomatas  buvo apdovanotas Pasaulio tautų teisuolio apdovanojimu, kuriuo Izraelio valstybė pagerbia holokausto aukoms padėjusias iškilias asmenybes.

Atvykstantis į Lietuvą diplomato sūnus N.Sugihara gimė 1951 metais ir 1968 metais su tėčiu išvyko gyventi į Izraelį, kur gavo Izraelio vyriausybės pasiūlymą studijuoti. Aštuonerius metus mokėsi Jeruzalės žydų universitete, kur studijavo vadybą bei išmoko hebrajų kalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių